• hr
  • en
  • de
  • it

09.11.2010. Fondovi EU-a obnavljaju biser jadranske obale

Šibenski kanal sv. Ante, jedan od najljepših dijelova jadranske obale i najraskošniji pomorski ulaz u grad nakon Boke Kotorske, konačno postaje dostupan građanima i turistima. Lijeva strana kanala sv. Ante desetljećima je bila opasana vojnom žicom i zabranjena građanima. Rijetki su oni koji su nogom kročili tim dijelom kanala, a zahvaljujući projektu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije taj prirodni biser Šibenika konačno će se šetnicom povezati s gradom.
Šetnica će se protezati od šibenskog naselja Mandalina duž cijeloga kanala, a građani i turisti pješke ili na biciklima moći će doći do venecijanske tvrđave sv. Nikole koja je zaštićeni spomenik nulte kategorije, morskih prolaza kroz brda poznatih pod nazivom Hitlerove oči, špilje u kojoj se nalazi crkvica sv. Ante za koju se pretpostavlja da potječe još iz antičkih vremena.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima kandidirala je projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante na natječaj za financiranje iz EU fonda IPA IIIc-Regionalna konkurentnost. Vrijednost projekta u sklopu kojega se planira gradnja šetnice dužine 6,5 kilometara, dvaju vidikovaca, parkirališta, uređenje pristaništa uz špilju sv. Ante i hortikulturno uređenje lokaliteta iznosi 1,4 milijuna eura. Iz IPA fonda traži se 75 posto iznosa, dok će preostalih 25 posto osigurati Šibensko-kninska županija.
- Cijela ideja je da prostor približimo ne samo turistima nego i građanima Šibenika koji desetljećima nisu mogli pristupiti toj strani kanala. Do sada je to područje bilo zabranjeno građanima. Na njemu se nalaze i napušteni vojni objekti, hangari i veliki je potencijal tog područja - kaže Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.
Projektom je obuhvaćena gradnja šetnice od Mandaline do tvrđave sv. Nikole, sanacija mula pred špiljom sv. Ante, a veli Anita Babačić Ajduk, dva vidikovca izgradit će se iznad morskog prolaza poznatog pod nazivom Hitlerove oči, te na brdu Lobor.

Kanal sv. Ante, koji obuhvaća prostor od Šibenskog mosta do kraja kanala na kojemu se nalazi tvrđava sv. Nikole, dugačak je nešto više od 2.000 metara. Cijeli lokalitet proglašen je zaštićenim krajobrazom 1974. godine.
- Pozdravljamo kandidirani projekt valorizacije kanala sv. Ante i ocjenjujemo ga izuzetno bitnim i pozitivnim. U kanalu postoji više atrakcija koje će, vjerujem, i građani i turisti rado obilaziti, a ovaj projekt otvara i mogućnost daljnje valorizacije kanala - ističe šibenski dogradonačelnik Franko Vidović.
Velikim dijelom lijeve strane kanala, naime, proteže se vojarna Minerska. U obuhvatu debelih žica koje su građanima priječile prilaz ne tek samoj vojarni već tom kompletnom području, nalaze se brojni vojni objekti i hangari koji danas propadaju pod zubom vremena. Vojarnu je MORH proglasio neperspektivnom te je predana na upravljanje Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom. Projekt valorizacije kanala sv. Ante u ovoj fazi obuhvaća samo otvaranje dijela lijeve obale kanala građanima i turistima, ali ne zadire u prostor vojarne.

Lokalna samouprava nada se da će država vojni kompleks Minersku prepustiti gradu na upravljanje, kako bi se i on priveo svrsi. U kanalu sv. Ante postoje svi preduvjeri za razvoj aktivnog, kulturnog i rekreacijskog turizna, a kako bi taj prostor trebao izgledati u budućnosti uskoro će se moći i vidjeti jer je pri kraju izrada strateške studije razvoja kanala koju je na natječaju dobio poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić.

- Cilj je da se i to područje vrati lokalnoj zajednici, kako bi se postojeći objekti obnovili i stavili u funkciju. To ne znači nikakvu novu gradnju, hotele, nekakve turističke komplekse, već korištenje postojećih objekata na najbolji mogući način, da se ne naruši prostor, a građanima i turistima ponude prikladni sadržaji - naglasio je dogradonačelnik Franko Vidović.

Rezultati natječaja 1. listopada 2011.
Natječajna dokumentacija predana je 29. listopada, a je li projekt izabran za financiranje iz IPA fonda znat će se 1. lipnja 2011. godine.
- Ako projekt prođe, nakon potpisivanja ugovora i raspisivanja natječaja za izvođenje radova, može se krenuti u njegovu realizaciju. Radovi bi počeli tijekom sljedeće godine, a rok za njihovo izvođenje je 18 mjeseci. Nadamo se da će naš projekt proći jer je riječ o uistinu važnom projektu koji se realizira na jednom zaštićenom i vrijednom području - rekla je Anita Babačić Ajduk.

Izvor: www.novilist.hr

 


0