• hr
  • en
  • de
  • it

09.06.2010. Fiumanka: Vjetar u jedro podrške

Riječki Terminal, srce ovogodišnje Fiumanke u kojem se u četvrtak otvara Regatni ured, od jučer je u znaku jedrenja. Tako će biti sve do subote i središnje regate, već 11. po redu Velike Fiumanke koja se ove godine pojavljuje u novom ruhu, puno mozaičnija, osmišljenija, jednostavno, kao regata za svakoga. Dva dana uoči starta natjecateljskog dijela programa, odnosno Liburnijske regate koja će po prvi put povezati Zadar i Rijeku, u riječkom Terminalu, kako jedriličarima i dolikuje, okupili su se prijatelji, sponzori i pokrovitelji Fiumanke. U središtu pozornosti bilo je za ovu prigodu posebno osmišljeno jedro podrške na kojeg su se simbolično potpisali predstavnici pokrovitelja Grada Rijeke, PGŽ-a, Lučke uprave i Turističke zajednice Rijeke, ali i brojnih sponzora od kojih su najveći Ina d.d. i Adria LNG. Fiumanka je tako dobila važan vjetar u leđa, bez jedra podrške teško je i zamisliti ovako veliku priredbu, koja je po riječima onih koji su stavljali autograme, postala sportski, ali i turistički brand Rijeke.
- Fiumanka sigurno plovi prema jedanaestom izdanju. Kao jedriličar i čovjek koji je vezan uz more dugo sam razmišljao kako osmisliti glavni moto za jednu ovakvu jedriličarsku feštu. I došao sam do zaključka da je najvažnije doći i jedriti jer je Fiumanka regata za svakoga. Ona je već odavno zaživjela, ponosan sam što smo s Fiumankom ušli u drugo desetljeće - ustvrdio je Davor Perović, prvi čovjek organizacijskog odbora, jedan od idejnih začetnika i dugogodišnja »alfa i omega« Fiumanke.
Poseban povod jedriličarskom susretu na mjestu gdje se Rijeka sljubljuje s morem bila je i Press Fiumanka. Predstavnici 12 medijskih kuća izvukli su imena brodova na kojima će jedriti njihove posade. Press Fiumanka starta u petak u 11 sati ispred Riječkog lukobrana, a jedrit će se na regatnim jedrilicama tipa Jeanneau One Design 35 koje je organizator osigurao uz pomoć ACI-ja.

Obersnel: Posebno se radujemo suboti
Ispred Grada Rijeke potpis na jedro podrške stavio je gradonačelnik Vojko Obersnel.
- Zajedno smo već 11 godina i nismo odustali od ideje promocije jedrenja kao filozofije života uz more. Između osam regata svatko može naći nešto za sebe, ali vjerujem da se svi najviše raduju suboti i središnjoj regati. Posebno mi je drago što je pokroviteljstvo prihvatio i predsjednik RH Ivo Josipović koji će i osobno nazočiti regati. Vjerujem da će i to biti važan vjetar u leđa Fiumanke - posebno je istaknuo gradonačelnik Rijeke

Izvor: www.novilist.hr