• hr
  • en
  • de
  • it

09.03.2011. Ribarima može pomoći samo smanjenje cijene plavog dizela

Trošarine za sve vrste goriva smanjene su za 15 lipa i ta Vladina odluka stupila je na snagu jučer, 8. ožujka. S obzirom da plavi dizel nema trošarinu za 0,15 kn/L, naknada za HANDA-u je ukinuta i ta mjera vrijedi od 8. ožujka do 31. prosinca 2011. godine. No, ribare ova informacija nije uopće obradovala s obzirom da Ina neće mijenjati cijenu plavog dizela i ona će ostati na 5,28 kuna po litri. Predsjednik Ceha za ribarstvo pri Obrtničkoj komori Zadar Edison Boško izjavio je jučer za naš list kako nijedna druga vladina mjera neće pomoći ribarima da isplivaju iz krize osim smanjenja cijene na 4.92 kn/l:

- Već smo nekoliko puta napomenuli ministru Čobankoviu da je naša situacija neizdrživa, a izgleda da ćemo ga morati ponovno podsjetiti na to da u ribarstvu vlada velika kriza, rekao je Boško te dodao:

- Ukidanje naknade za HANDA-u ribarima ne pomaže, za nas je stanje i dalje teško. Mi jesmo za to da PDV bude uračunat u cijenu, jer bi bez PDV-a došlo do zloporabe i cvjetanja sivog tržišta. Mi samo tražimo da se cijena spusti na 4.92 kune po litri, jer znamo da je realna cijena tog goriva 3 kune, ističe Edison Boško te nastavlja:

- Hrvatski ribari plaćaju naskuplji plavi dizel u Europi. Ako naš ministar, odnosno Ministarstvo ne shvati da nas smanjenjem cijene može zaštititi, kako su to napravila ministarstva drugih europskih zemalja, ja zaista ne znam kako će ova grana gospodarstva opstati. Nećemo odustati od svojih traženja, zaključio je Boško.

Izvor: www.zadarskilist.hr