• hr
  • en
  • de
  • it

08.02.2011. U ožujku počinje posebni program obrazovanja pomoraca

Na jučerašnjem sastanku s državnim tajnikom za more kap. Mariom Babićem visoka pomorska učilišta iznijela su podatke o broju prijavljenih kandidata za pohađanje ovakvog programa. Najveći interes je u Splitu, gdje se na Pomorskom fakultetu predbilježilo 80 brodostrojara i 40 nautičara, zatim slijedi Sveučilište u Dubrovniku s predbilježbom od 38 brodostrojara i 7 nautičara, dok se na Pomorskom fakultetu u Rijeci predbilježilo 12 brodostrojara i 5 nautičara.
Visoka pomorska učilišta počet će u ožujku ove godine s provođenjem posebnog programa obrazovanja pomoraca koji će hrvatskim pomorcima omogućiti stjecanje najviših zvanja i bez završene visokoškolske naobrazbe. Prije upisa na poseban program obrazovanja kandidat treba donijeti dokaz o navigaciji koju izdaju lučke kapetanije.
Visoka pomorska učilišta predstavila su danas i uvjete za upis kandidata na ovakav alternativan program obrazovanja pomoraca, čija je stalna cijena 65 tisuća kuna te će pomorci imati mogućnost plaćanja u obrocima, ovisno o načinu provođenja programa. Obzirom da je određivanje cijene u nadležnosti visokih pomorskih učilišta, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nije bilo u mogućnosti na istu utjecati.
Ovakav program u pravilu će se provoditi u dva modula, svaki u trajanju od 3 mjeseca s najviše 30 sati tjedno, odnosno 6 sati dnevno, sa stankom između modula od 3 mjeseca, a što je podložno promjena ovisno o potrebama pomoraca.
Ovakav program održavat će se u skupinama od najmanje 10, a najviše 20 polaznika. Omogućeno je i pohađanje programa na različitim visokim pomorskim učilištima uz prethodan zahtjev kandidata za prelaskom na drugo učilište. Pomorci će jedino imati obvezu polaganja ispita na učilištima gdje su i odslušali predavanje.
Nakon položenih ispita posebnog programa obrazovanja te po zadovoljavanju ostalih uvjeta za stjecanje svjedodžbe pomorci polažu ispit za stjecanje zvanja u lučkim kapetanijama.

Izvor: www.mmpi.hr














Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure


Copyright © 2009 Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora. Powered by Globaladmin