• hr
  • en
  • de
  • it

07.07.2010. Lošinj - otkrivena otočna skrivena mjesta

Turistička zajednica Malog Lošinja, u suradnji s tamošnjom gradskom upravom, mjesnim odborima otoka Suska, Ilovika, Unija te Velog Lošinja i Nerezina na otoku Lošinju, prvi je put izdala turističku kartu malih mjesta i otoka. Na kartama su označena mjesta koja je zanimljivo posjetiti, povijesne znamenitosti, te plaže i ostale atrakcije svakog pojedinog otoka odnosno mjesta.
Opis kulturnih tura na otocima naručen je od Lošinjskog muzeja, a Nerezine je detaljnije opisao Stefano Zucchi, talijanski arheolog koji godinama proučava naš Lošinj i na njemu boravi veći dio godine. Ove su turističke karte izdane prije svega kako bi se građani i njihovi gosti pobliže upoznali s atrakcijama otoka lošinjskog arhipelaga te im otkrili skrivena mjesta koja u vlastitim istraživanjima nisu upoznali niti doživjeli.
Tako, primjerice, mogu upoznati luku i centar Nerezina, nakon čega uz pomoć karte i opisa kulturnih i atraktivnih točaka mogu istražiti predio Halmac, uputiti se putovima planine Osoršćice, otkriti povijesne ostatke nekadašnjih crkvica te obići prekrasne nerezinske plaže i putove sve do mjesta Ćunski. Karte otoka posjetiteljima će pokazati otok upućujući ih na plaže, šetnice i putove koji, pričajući svoju priču kroz povijesne ostatke kula, crkvica i nekadašnjih vojnih osmatračnica ujedno vode do najljepših vidikovaca koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Na Unijama rimski put vodi od uvale Maračuol do uvale Podkujni. S rta Mrtvaška moguće je uputiti se na otok Ilovik i otočić Sv. Petar te pritom doživjeti ispreplitanje njihove povijesti i suvremenoga života.
Karta Suska, koji je svoje goste uglavnom mamio svojim pješčanim plažama, provest će goste kroz Gornje i Donje Selo otoka otkrivajući im različite male i velike zanimljivosti, od uvale Bok do suščanske nošnje. Atrakcije i detaljniji opis Velog Lošinja tiskat će se u obliku prospekta, a izdat će se u suradnji s turističkim agencijama Turist, Val i Palma iz Velog Lošinja. Projekt izrade i tiska turističkih karata jedan je od koraka koji se poduzimaju kako bi se ta destinacija približila gostima i prikazala ljepota i zanimljivost lošinjskog arhipelaga.

Izvor: www.hic.hr