• hr
  • en
  • de
  • it

07.05.2010. Valovi privezali kruzer u Gruž

Zbog valova koji su prijetili da se putnika ozlijede pri iskrcaju s broda u spasilačke čamce za prijevoz do staroga gradskog porta, superluksuzni američki kruzer "Silver Wind" morao je sa sidrišta između otočića Lokrum, hotela "Belvedere" i stare gradske luke otploviti na vez u putničku luku Gruž. Tako su putnici zbog sigurnosti izgubili mogućnost potpunog uživanja u pogledu na gradske zidine.
Valovi su omeli iskrcaj putnika, koji su prvotno zaključili da je u pitanju strah od prodora mora u unutrašnjost broda. No, kad su nakon spuštanja spasilačkih čamaca primijetili njihovo udaranje o most na boku kruzera, negodovanje je prestalo jer su iskrcaj u Gružu i prijevoz autobusima do Pila odgođeni tek za malo više od pola sata.
Inače, kruzer "Silver Wind" je pravi ploveći hotel s čak šest zvjezdica, na kojem o komforu 286 putnika brine čak 226 članova posade pod zapovjedništvom kap. Michelea Palmierija.
Brod je dug 157 metara, a ima šest putničkih paluba i 148 vanjskih soba, četiri restorana i bazen. Postiže brzinu od 21 čvora, a u Dubrovnik je doplovio na putu iz Venecije za Krf. Zajedno s kruzerima "Silver Cloud" i "Silver Spirit", vlasništvo je kompanije "Silversea Cruises" iz Fort Lauderdalea u SAD-a, a tijekom ovogodišnje sezone ukupno će 32 puta uploviti u hrvatske luke Dubrovnik, Trogir, Split, Hvar, Pula, Korčula i Rovinj.
Budući da njime putuju turisti velike platežne moći, očekuje se da će u svakom od tih gradova nakon dolaska u najkraćem roku "okupirati" suvenirnice, kafiće i restorane te brojne muzeje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr