• hr
  • en
  • de
  • it

07.02.2011. Tišnjanska uvala: sedam tvrtki u utrci za Luke

Na natječaj za izgradnju i gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma u Tisnome, u uvali Luke, koji je hrvatska Vlada raspisala koncem prosinca prošle godine, stiglo je sedam ponuda. Prijavio se (kako se i nagađalo) opatijski ACI, šibenski Marinetek u sastavu NCP grupe, tvrtka Marina Tisno Luke, Intermarket commerce, betinski Future Pharos, tišnjanska Marina Kornati i zagrebački Agram Kaptol.
Planirane investicije natjecatelja iznimno su šarolike. Primjerice, tišnjanska Marina Kornati kani investirati najmanje od svojih konkurenata - 45 milijuna i 750 tisuća kuna, a uprihoditi najviše - čak 31 milijun kuna. ACI je, pak, u rubriku investicija upisao svotu od 92 milijuna i 800 tisuća kuna, a u stavku prihoda najniže u odnosu na druge - oko 12 milijuna i 38 tisuća kuna. Zanimljivo je da je najvišu ponudu, od 111,8 milijuna kuna, jednaku kao i na prethodnom natječaju, poslala Marina Tisno Luke.
I nakane potencijalnih koncesionara, kada je u pitanju zapošljavanje radnika, različite su od tvrtke do tvrtke. Najviše radnika, čak 116, namjerava (stalno) zaposliti ACI, a najmanje Marina Kornati Tisno - samo 10 (uz 17 sezonaca).
Tišnjanski načelnik Ivan Klarin ne krije zadovoljstvo okončanjem ove, iako ponovljene faze, k ostvarenju dugogodišnje težnje Tišnjana i nautičara za uređenjem luke nautičkog turizma. Ipak, poučen dosadašnjim iskustvom, ne krije ni bojazan od povjeravanja gradnje luke ponuđaču koji neće biti na razini zadatka. - "Bum gradnja", kojoj je po prvom natječaju dodijeljena koncesija, nije bila u mogućnosti pribaviti obvezujuće jamstvo banke, pa je izgubila sva prava na temelju Odluke o koncesiji.
Izgubili smo dragocjeno vrijeme, pa mi preostaje nadati se da će se ovaj put temeljitije preispitati referencije kandidata za koncesiju, ozbiljno prionuti izboru i izuzeti ponude koje zvuče predobro da bi doista bile realne -napominje Klarin. Gradnja marine u uvali Luke jedan je od primarnih razvojnih projekata općine Tisno i ne čudi velika pozornost tišnjanske javnosti oko iščekivanja ishoda procedure izbora koncesionara.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr