• hr
  • en
  • de
  • it

06.07.2010. U Dubrovnik kruzerom stiže milijunti putnik

Broj turista s kruzera u Dubrovniku do kraja ove godine prvi bi put trebao dosegnuti okruglih milijun. Najavljuje to ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Vlaho Đurković koji kaže da je u lipnju u Grad stiglo za 15 posto više turista s kruzera nego u istom mjesecu lani, a slično se očekuje i u nastavku sezone.
- Lani smo imali 850 tisuća putnika, a ove ćemo godine sigurno zabilježiti milijun gostiju s kruzera. Pri tome je posebno važno da ove sezone imamo i znatno bolji raspored uplovljavanja - kaže Đurković.
Za razliku od prošlih godina, kada se znalo događati da u Grad istodobno stigne i po 13 tisuća gostiju s kruzera, zbog čega su vladale nasnosne gužve, a Pile i ulaz u Grad bili blokirani natiskanim turistima, ove će godine, prema Đurkovićevim riječima, biti samo nekoliko dana u kojima će broj gostiju s kruzera premašiti 7,5 tisuća turista.
- Već dugo nastojimo dobiti takav raspored uplovljavanja kako bismo barem rasteretili gužve i sada smo to u stanovitoj mjeri postigli. No, nije sve samo naša zasluga, jednostavno se tako dogodilo - kaže ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.
Potreba da se u Dubrovniku ograniči broj gostiju s kruzera ne samo zbog kvalitete života stanovnika Grada i boravka turista koji su u njemu na odmoru, nego i radi zadovoljstva samih gostiju s kruzera, navela je Lučku upravu na inovativne metode.
Vlaho Đurković objašnjava kako kruzing kompanije same, putem interneta, planiraju itinerare svojih brodova i termine uplovljenja u dubrovačku luku, a pri tome im kao orijentir služi svojevrstan semafor, s danima označenima različitim bojama.
Crveni su "prebukirani" dani u kojima se u Dubrovniku očekuje više od 7,5 tisuća gostiju s kruzera, žuti su oni s 3,5 do 7,5 tisuća posjetitelja, a zeleni s manje od 3,5 tisuća posjetitelja. Kompanijama je pri tome upućena zamolba da za uplovljenja svojih brodova, po mogućnosti, biraju dane s manjim gužvama.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr