• hr
  • en
  • de
  • it

06.03.2010. Od Premude do Malog Lošinja samo jednom tjedno

S pravom su zadarski otočani strahovali od novog, reduciranog plovidbenog reda koji stupa na snagu u ponedjeljak 8. ožujka i traje do 31. svibnja. Od ukupno 23 trajektne linije na Jadranu, redukcije su uvedene na njih sedam, a od tih sedam čak tri su na zadarskom području.
I nije riječ, kako bi se pomislilo, o ukidanju neke od linija prema destinaciji na kojoj ih dnevno plovi više, nego, u pravilu, o trajektima prema manjim otocima koji su imali po jednu takvu liniju dnevno ili po šest odnosno četiri kroz cijeli tjedan.
Za Ist, Olib, Silbu i Premudu po novome će, tako, u ožujku i travnju trajekt voziti tri umjesto četiri puta tjedno kako je bilo do sada, a u svibnju četiri umjesto pet puta.
Trajekt, uz to, koji je na toj liniji s Premude išao dalje do Malog Lošinja dva puta tjedno, sad će ići samo jednom. Na liniji za Sestrunj, Žverinac i Molat u ožujku i travnju se broj trajektnih linija sa šest smanjuje na tri tjedno, a u svibnju sa sedam na četiri tjedna putovanja. Na toj liniji trajekt srijedom više neće ploviti od Molata do Ista.
Za Bršanj na Ižu u ožujku i travnju će trajekt ploviti pet puta tjedno, dva puta manje nego do sada, a u svibnju će se broj putovanja sa sedam smanjiti na šest puta tjedno.
Do Rave će isti trajekt do travnja voziti samo subotom, a od 1. travnja i utorkom.
Ovakvim će se potezima, objašnjavaju u Agenciji za obalni linijski pomorski promet, uštedjeti 35 milijuna kuna što će pomoći u premošćivanju nedostatka sredstava u toj stavci državnog proračuna.
Do redukcija, istodobno, nije došlo u izvansezonskoj plovidbi na brodskim i brzobrodskim linijama, a u ljetnom periodu sve će linije, uključujući i trajektne ostati na lanjskoj razini.

Izvor: www.ezadar.hr