• hr
  • en
  • de
  • it

05.10.2010. Ništa od nižeg PDV-a u turizmu

Konkurentska Turska u rujnu je prema njemačkim partnerima izašla s »all inclusive« ponudom prema kojoj sedam dana s uključenim avio prijevozom stoji - 189 eura po osobi, ilustrativnan je primjer kojim je Kristian Šustar, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), prilikom rasprave na jučerašnjem 13. Kongresu hrvatskih hotelijera, pokazao s kakvom se konkurencijom na europskom tržištu susreće domaći turizam. Hrvatsko je hotelijerstvo već pet godina u stagnaciji, naime, dok konkurenti idu naprijed, godišnje zauzeće hrvatskih hotela pada 1,2 posto godišnje, a kapaciteti se ne povećavaju, istaknuto je na kongresu kojem je nazočila i premijerka Jadranka Kosor.
Ističući kako je turizam osobito važna grana hrvatskog gospodarstva, Kosor je istaknula kako Vlada turizmu i hotelijerstvu želi dati potporu. Govoreći o konkretnim potezima, kazala je kako je ovo prva Vlada koja je uspjela smanjiti parafiskalna davanja. Također je istaknula kako se od trideset investicijskih projekata koje Vlada priprema, desetak njih odnosi na projekte vezane za turističku aktivnost. Prema njenim su riječima upravo turistički projekti bili najzanimljiviji poslovnim ljudima s kojima se susrela prilikom nedavnog posjeta SAD-u.
Na novinarsko pitanje što će biti s bivšom vojnom imovinom, Kosor je istaknula kako je se želi prodati, iako već ima prigovora o cijeni po kojoj će se ona dati na tržište.
- Ovu imovinu želimo prodati s namjerom poticanja gospodarskog razvoja na tim područjima. Ono što možemo prodati treba prodati pa i za manju cijenu ako to otvara nova radna mjesta. Bolje je tamo pokrenuti turističku aktivnost nego da ta imovina zarasta u korov, kazala je Kosor.
Ne precizirajući li pak hoće li se u mjere udruženog oglašavanja ponovno uložiti 30 milijuna eura, premijerka je najavila kako će plan za 2011. biti obznanjen vrlo skoro. Smanjenja PDV-a u turizmu, međutim, u dogledno vrijeme neće biti.
Hotelijeri su pak sa skupa poručili kako je jedan od gorućih problema i izostanak investicija, iako hotelski smještaj trenutno čini tek 12 posto ukupnih smještajnih kapaciteta.
- U drugim zemljama hotelski smještaj čini 30 do 50 posto kapaciteta. Kod nas je taj odnos puno manji, uz što je investiranje u razvoj praktički zaustavljeno. Brojenjem noćenja i dolazaka ustvari marginaliziramo ovakvo stanje što nije dobro - upozorio je Anđelko Leko, počasni predsjednik UPUHH-a.

ZOR koči zapošljavanje na neodređeno
Hotelijeri su ukazali kako se neke odredbe Zakona o radu u sektoru turizma teško mogu primijeniti u praksi te traže hitne izmjenu. Naime, problem je nemogućnost odrađivanja prekovremenih radnih sati u ljetnim mjesecima kako bi stalno zaposleni i tijekom zime imali redovitu plaću. Poslodavci u turizmu stoga su se sve više počeli okretati sezonskom zapošljavanju te izbjegavati zapošljavanje na neodređeno.

Izvor: www.novilist.hr