• hr
  • en
  • de
  • it

05.02.2011. Pula dobiva novih 140 m uređene obale

Za desetak dana bi na pulskoj rivi trebala početi gradnja novog obalnog zida i rekonstrukcija prometnice između Riječkog gata i ACI-jevog servisa. Radove vrijedne 1,8 milijuna kuna financiraju pulska Lučka uprava i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.
Radi se o sanaciji dijela prometnice koja je posljednjih godina počela propadati te o izgradnji bankine, odnosno obalnog zida od gata do obale u ACI-jevom servisu u dužini od 140 metara. Ministarstvo za taj posao izdvaja 700 tisuća kuna, dok Lučka uprava investira 1,1 milijun. Ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi kaže da će prva faza radova trajati 120 dana.
- Nakon provedenog javnog natječaja odabrana je najpovoljnija ponuda, ona tvrtke Sun Adria iz Rijeke. Radovi bi trebali početi za desetak dana i trajat će četiri mjeseca. Rekonstrukcija tog dijela rive početak je rješavanja stogodišnjeg problema vezanog za valoriziranje ovog dijela grada i njegovo oživljavanje.
Taj dio je ujedno i prvi kontakt rive sa starom gradskom jezgrom. Obala koja će u konačnici biti izgrađena, sa svim popratnim sadržajima - od agencijskih prostora, špediterskih usluga, putničkog terminala, restorana do srodnih turističkih sadržaja, pospješit će desetogodišnje napore Lučke uprave da svome gradu pokuša vratiti pomorski identitet.
Novom obalom dobit ćemo plato površine oko dvije tisuće kvadrata koji će predstavljati novu operativnu 140-metarsku obalu sa sadržajima turističkog karaktera. Vjerujemo da ćemo po okončanju prvog dijela radova već biti u mogućnosti nazrijeti konture budućeg izgleda dijela prema Velom Vrhu, kaže De Gravisi.
Ova, prva faza uređenja dijela pulske operativne obale sastavni je dio projekta koji sufinancira Europska unija iz svojih fondova. Taj projekt obuhvaća i sanaciju lukobrana te još neke manje radove na rivi. De Gravisi potvrđuje da će se ova gradnja uklopiti u projekt sanacije cijele pulske luke koju će provoditi Grad.
- Želja nam je da nam i ostali subjekti koji upravljaju određenim bliskim područjima, kao što su Grad koji upravlja prostorom prema željezničkoj stanici te Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo financija čiji je Riječki gat, budu podrška u ovome projektu.
Naši radovi u potpunosti će se uklopiti u gradski projekt rekonstrukcije pulske luke. Nakon okončanja prve faze radova i turističke sezone, krenut ćemo u drugu, najavbljuje De Gravisi.

Prhat: Taj ćemo projekt uvrstiti u arhitektonsko rješenje rive
Natječaj za arhitektonsko uređenje rive koji je u tijeku obuhvatit će i uređenje dijela rive ispred veslačkog kluba. Prema riječima nadležnog pročelnika za komunalni sustav i imovinu Damira Prhata, natječajem će se dobiti kvalitetno rješenje i nova vizura rive, ali je pitanje kada će se sve to moći realizirati.
- To je rješenje koje će Grad u perspektivi ugraditi u prostorne planove i implementirati. Ista je situacija i s rješenjem kaskadnog spuštanja ispod Arene. No, uvijek je pitanje što treba raditi u međuvremenu, dok se to ne ostvari.
Lučka uprava dogovarala je taj projekt puno prije nego li je Grad krenuo s ovom realizacijom uređenja rive i oni su sada u završnoj fazi s osiguranim određenim sredstvima. Stoga će svaki arhitekt koji bude razrađivao rješenje za tu lokaciju morati uvrstiti i objekte koji se u međuvremenu budu izgradili, istaknuo je Prhat.

Izvor: www.glasistre.hr