• hr
  • en
  • de
  • it

03.05.2010. Škarpina opravdala očekivanja natjecatelja i organizatora

Podjelom priznanja najboljim sudionicima i prigodnim programom koji je uključivao i nastup rockabilly grupe "The Mad Men" u subotu je u Preku zaključena trodnevna turističko-pustolovna manifestacija "Škarpina" pod pokroviteljstvom Općine Preko, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije.
"Škarpina" je nastavak četverogodišnje organizacije popularnog "Škrapinga" - otočne verzije treking utrke. Za razliku od "Škrapinga", manifestacije koja je u svom središtu imala treking utrku gdje se od natjecatelja tražilo da zadanim putem što prije dođu do cilja, "Škarpina" je kao glavno događanje trodnevnog druženja ljubitelja sporta i prirode imala pustolovinu u okviru koje sudionicima nije vrednovana brzina dolaska na cilj, već broj savladanih prepreka - kontrolnih točaka na zadanoj stazi dugoj 17 km. Organizatori ističu da su na taj način nastojali pustolovinu približiti svim dobnim skupinama, napraviti ju zabavnijom i manje napornom. To im je i pošlo za rukom uzmemo li u obzir da je protekli vikend održana prva takva manifestacija pa je očekivano i broj sudionika bio manji nego što je to uobičajeno za "Škraping". Sudionici su pozitivno komentirali događanje koje svakako ima potencijal da postane središnja sportsko-zabavna manifestacija van turističke sezone na otoku Ugljanu, kao što je to pošlo za rukom "Škrapingu".
- Osvajanjem kontrolnih točki i rješavanjem izazova ostvaruje se zanimljiv spoj između planinarstva i pustolovine, s naglaskom na prirodne znamenitosti i posebnosti otoka Ugljana. Pustolovina je osmišljena tako da se od natjecatelja u većoj mjeri očekuje taktiziranje i planiranje, a u manjoj mjeri fizički napor. Kontrolne točke postavljene su na najzanimljivije dijelove otoka Ugljana pa su prolaskom kroz točke natjecatelji imali priliku upoznati se s bogatom prošlošću ove sredine, razgledati prirodne ljepote i dobiti odličnu priliku za rekreaciju u prirodi, naglašavaju organizatori.
Prijavljenih na prvo izdanje "Škarpine" bilo je nešto više od osamdeset, a među njima, uz natjecatelje iz Hrvatske bilo je i Slovenaca, Austrijanaca te susjeda nam iz Bosne i Hercegovine. Najstariji natjecatelj imao je šezdeset godina, a najmlađi četrnaest godina. Iako vrijeme dolaska na cilj nije bilo presudno za pobjedu spomenut ćemo da je prvi kroz cilj prošao četrdeset i devetogodišnji Alen Carin kojem je trebalo nešto više od pet sati da prođe stazu. Isti je nakon zbroja bodova završio na trećem mjestu pustolovine. Za razliku od proteklih godina kada je bilo nešto više intervencija, ove godine je Gorska služba spašavanja intervenirala samo jedan put pomažući jednom sudioniku pustolovine da se izvuče iz drače u koju je upao. Kao i prethodnih godina, pustolovinu je "pratila" i dobrotvorna akcija.
- Proteklih godina smo zajedno pomogli djeci nabaviti školsku opremu u dalekom Kongu, zajedno smo pomogli Udruzi za pse vodiče slijepih, a ove godine pomažemo davno započetoj, a nedavno ponovno oživljenoj, inicijativi da se na otoku Ugljanu formira Centar za istraživanje dobrog dupina srednjeg Jadrana. Dobri dupin je ugroženi sisavac Jadranskog Mora, izložen različitim opasnostima negativnim utjecajima čovjeka i onečišćenjem staništa. Redovito praćenje i zaštita dupina osnovni su uvjeti za opstanak ovog sisavca. Centar na otoku Ugljanu bi zajedno sa slično ustanovljenim centrima u Jadranu razvijao umrežavanje, razmjenu podataka i stečena iskustva, te kao takav bio osposobljen za brigu o jedinkama ovog dupina u srednjem Jadranu, objašnjavaju razloge svoje potpore ovom projektu organizatori "Škarpine".
Ovogodišnje prvo izdanje "Škarpine" uključivalo je i bogat kulturno-zabavni program u okviru kojeg se PZ Drobnica predstavila s prodajno - izložbenim stolom otočnih delicija, udruga Mavena iz Splita postavila video instalaciju "She-story" na gatu Marine Preko, a kiteborading klub Spinaker iz Zadra upriličio kiteboarding show uživo. Lounge bar Miramare, koji je posebno za ovu priliku otvoren, upriličio je degustaciju vina, a na manifestaciji su sudjelovali i caffe barovi Marko Polo i Luna na čijim su se terasama izmjenjivali DJ-i. Spomenuto, završni party, uključivao je i nastup rockabilly grupe "The Mad Men", miks hitova kasnih 50-ih i 60-ih, uz nezaobilaznog Elvisa Presleya, Johny Casha i ostalih zvijezda tog doba. Grupa je redovito na turnejama po cijelom svijetu, a njihov najveći uspjeh je nastup na Rock festivalu u Las Vegasu.

Izvor: www.zadarskilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top