• hr
  • en
  • de
  • it

02.08.2010. Mrduja vraćena Braču

Mrduja je brocka! - rezime je treće manifestacije imena Potezanje otočića Mrduje 2010. Jedinstveni je ovo događaj, jer moramo priznati, nigdje u svijetu nitko otok ne poteže na svoju stranu. I to iz brodica konopom spojenim.
Takav je, naime, scenarij događaja koji se organizira na početku kolovoza u Splitskom kanalu između otoka Šolte i otoka Brača. Jer već godinama, bolje kazati stoljećima, svatko sa svog otoka viče: "Mrduja je naša!"
A sljedećih 365 dana s tim se mogu ponositi Milnarani, jer opet je taj otočić, u pjesmi opjevan, pa mjesto oko kojeg se jedri tradicionalna, najmasovnija i najstarija utrka krstaša na Jadranu "Mrdujska regata" - u njihovu posjedu.
- Izjednačeno je bilo do samog kraja, no Časni sud u sastavu: Nikola Cecić-Karuzić, načelnik općine Šolta, Frane Lozić, načelnik općine Milna, te Ante Petković, direktor Turističke zajednice Šolta i ja, odlučili smo kako se ove godine Mrduja vraća Bračanima - vidno uzbuđen i sretan jer je sve prošlo u najboljem redu, a i Mrduja je opet brocka, zbori nam dok se brodom vraćamo u Milnu Ivica Poklepović, predsjednik Organizacijskog odbora ove manifestacije i to s bračke strane.
A sam događaj, moramo priznati, ima jedan prefiks - neponovljiv! Jer takav šušur oko otočića Mrduje, između dva otoka, Šolte i Brača koje razdvaja tek nekih 700 metara ne viđa se baš često.
Sa Šolte stigle su brodice svih veličina i oblika, iz Stomorske, Grohota, Maslinice, Nečujma, Donjeg Sela..., ukupno njih 175. Ista brojka plovila bila je i na bračkoj strani Mrduje - iz Pučišća, Supetra, Sutivana, Postira... te naravno i Milne. Njih ukupno 350 rasteglo je konop i čekalo 18 sati kada će top s Mrduje i označiti 15-minutno potezanje!
Tada se s jakim praskom bračkog topa zahuktalo sve: svi viču, navijaju, pjevaju Gegotovu pjesmu "Od Mrduje do Mrduje" uz ritam šoltanske muzike "Olinta", ori se sve, pljeska, brodske sirene paraju zrak "užgan" što od temperature, što od cike i veselja, što od želje da Mrduja bude upravo njihova.
Kada se 15 minuta poslije top nanovo oglasio kako je potezanje gotovo, vrhunac zabave, kakofonije zvukova je dosegnuo nesnošljivost!
A tek se trebalo čekati odluku Časnog suda tko je Mrduju sebi ove godine privukao. Naravno, 3. potezanje Mrduje je okončano u korist Bračana koji su i za feštu bili zaduženi.
Subota je, naime, navečer bila u Stomorskoj rezervirana za zabavu, dok je za nedjelju navečer planirana završna fešta u Milni.
Pjevalo se i plesalo do dugo u noć uz Zlatka Pejakovića te naravno smišljao plan i za dogodine kako opet Mrduju privući na svoju stranu.
Da li bračku ili šoltansku, vidjet ćemo 2011., a za sada vode Bračani omjerom 2:1, no puno je bitnije kako je ove godine, treće po redu, bilo duplo više i brodica i ljudi - 350 ukupno s oko 1000 sudionika. Itekako dobar razlog da ova manifestacija nastavi povezivati dva otoka, tako blizu po metrima udaljenosti, a tako daleko po prometnoj povezanosti.

Novinari vratili Mrduju - Šoltanima
Još jedan kuriozitet vezan je za ovogodišnje Potezanje Mrduje 2010., treće po redu. Osim oznake starta danog bračkim topom, održano je i potezanje Mrduje, ali na kopnu. U ulozi potezača, u ulozi odmjeravanja snaga u natezanju konopa, ovog puta su se našli novinari, a Mrduju je glumio krokanat napravljen u obliku ovog legendarnog otočića.Ovaj put su slavili Šoltani, budući su pripadnici sedme sile koji su potezali za Šoltu - povukli jače!
A pobjednici su predstavnici Slobodne Dalmacije i Otvorenog mora, HTV-a, TV Dalmacije, Radio Dalmacije i TV Jadrana, redom: Sandra Barčot, Nada Šurjak, Vida Grujin, Joško Elezović i Mario Vukašin.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr