• hr
  • en
  • de
  • it

02.03.2010. Ovaj vikend seminar Tomislava Bašića u Sukošanu

Ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta za trodnevni seminar Tomislava Bašića koji se održava ovog vikenda u Sukošanu.
Evo osnovnih informacija o seminaru:

Seminar: Taktika i regatna pravila

Datum i mjesto održavanja: Sukošan, 05.-07.03.2010. Seascape sailing center
Teme:
- start, taktika i strategija na startu, regatna pravila prije startnog signala, primjeri i savjeti iz prakse (kako se izboriti za bolju poziciju na startu), određivanje strategije za kurs uz vjetar, razumijevanje promjena vjetra, taktika u odnosu na druge brodove na kursu uz vjetar (pozicioniranje), regatna pravila pri jedrenju uz vjetar, savjeti i primjeri učinkovitih taktičkih poteza u flotnim regatama, oznaka uz vjetar, analiza prilaza oznaci uz vjetar, uspješna pozicioniranja pri prilazima oznaci uz vjetar, regatna pravila na bovi uz vjetar, određivanje kursa i kuteva jedrenja na različitim uzdama niz vjetar, korištenje promjena vjetra i kako ih uočiti, taktika pokrivanja i obrana, regatna pravila niz vjetar, savjeti i primjeri, oznaka i cilj niz vjetar, prilaz oznaci niz vjetar, regatna pravila na oznakama niz vjetar, određivanje favorizirane oznake niz vjetar te favorizirane strane ciljne linije

Planirane teme po danima:
05.03.2010. Teme: Start, kurs uz vjetar
06.03.2010. Teme: Oznaka uz vjetar, kurs niz vjetar, oznaka i cilj niz vjetar
07.03.2010. Teme: Start, kurs uz vjetar, oznaka uz vjetar, kurs niz vjetar i cilj/oznaka niz vjetar
Dnevni raspored:
09.00 - 12.15 predavanja (4 školska sata od 45 min., 5 min. pauze)
12.15 - 14.00 pauza za ručak i priprema jedrilica
14.00 - 16.30 trening na moru
17.00 - 18.30 analiza treninga
Datum održavanja seminara: 05.-07.03. (petak, subota i nedjelja).
Jedrilice: Seascape 18
Cijena tečaja: 2200 kn (za polaznike ispod 20 god. 50% popusta) (u cijenu je uključeno: 18 školskih sati predavanja, najam jedrilica, treninzi na moru, instruktor, PDV), (u cijenu nije uključeno: smještaj i hrana)

Seminar je namijenjen svima koji žele unaprijediti postojeću razinu jedrenja, od onih koji imaju malo regatnog iskustva, do iskusnih jedriličara sa višegodišnjim regatnim stažom. Namijenjen je svim članovima posade, u stvari, vidjet ćete da svaki član posade ima izrazito bitnu ulogu kod donošenja i provođenja taktičkih odluka, te da svatko tko poznaje regatna pravila, strategiju i taktiku postaje neprocjenjivo bitan u funkcioniranju svakog regatnog tima.
Poznavanje svih bitnih elemenata o kojima ćemo govoriti učvrstit će neophodno samopouzdanje tijekom bliskih situacija u koje trebate ući s jasnom idejom što želite postići te kako to isto i ostvariti. Regatna pravila, taktičke situacije na startu, tijekom regatnog kursa i na oznakama, vrste taktičkih kontrola, taktička obrana, korištenje regatnih pravila pri ostvarivanju taktičkih prednosti dio su onoga što ćemo obraditi u teoriji i praksi tijekom ova tri dana.

Komentar Damira Miloša na Morskom Prascu 2009.godine:

Tomislav Bašić nedvojbeno je jedan od najvećih jedriličarskih autoriteta u Hrvatskoj. Zato je sjajno kada se pruži prilika provjeriti kako se taj vrhunski jedriličar (što je dokazao u mnogim regatama), snalazi u ulozi pedagoga, tj. predavača na seminaru koji je organiziran u Jedriličarskom centru Murter, točnije "Sailing pointu".

Tema seminara bila je: taktika i regatna pravila.

Seminaru nisu prisustvovali jedriličari početnici, što su dokazali vrlo uspješnim kormilaranjem jedrilicama klase SeaScape 18, kojih im je bilo na raspolaganju pet. Jedrilice su sjajne, no nije nam cilj sada hvaliti jedrilice, već samu organizaciju seminara i samog predavača.
U svakom slučaju nije pohvalno što se na taj seminar prijavilo samo dvadesetak jedriličara, jer slušati Bašićeva objašnjenja taktike i načina jedrenja kroz regatno polje uistinu je veliko iskustvo, užitak i - prije svega nekakvo ubrzano učenje. Kažemo ubrzano, jer ne znamo izgovoriti koliko bi osobnog iskustva bilo potrebno da se uvide neke zakonitosti u načinu i taktici jedrenja koje Bašić nesebično dijeli polaznicima seminara.
Već tijekom prvih sati predavanja postaje jasno da Bašić svoje golemo iskustvo ima poslagano u "ladice", sistematizirano, i iz tih ladica po potrebi vadi objašnjenja, naizgled jednostavna, da bi na kraju slušatelj zaključio kako je riječ o činjenicama koje su neupitne, a neupitne su upravo zbog svoje jednostavnosti. Uostalom, moglo bi se reći da cijeli sklop misli o jedrenju kojima nas obasipa Bašić ima samo jedan princip - kako maksimalno pojednostaviti stvar, sebi i drugima. Jednostavnost znači samo jedno: kroz mnoštvo mogućnosti u što kraćem vremenu pronaći put do najjednostavnijeg riješenja. I tu je Bašić neprikosnoven, jer na svako pitanje ima jednostavan i jasan odgovor. I, kada čovjek malo bolje razmisli, ne nalazi bolji odgovor.
Bašić koristi svoju terminiologiju, izlaže svoje viđenje regatne taktike, što dokazuje da je dostigao jedriličarsku zrelost koja mu dopušta originalan pristup onome što nam se može učiniti davno već prožvakanim. Ali nije, jer velik je broj "sitnica" kojih čovjek postaje svjestan uz pomoć njegova tumačenja "stanja stvari".
Zato, ne želeći prepričavati sadržaj seminara, iskoristite priliku koja se pruža da prisustvujete tumačenju tajni jedrenja od čovjeka koji jedrenje ne mistificira, baš nasuprot. Možda mnogi misle da o tome sve znaju, ali Bašić ima sve to u svojoj glavi posloženo, po redu i slijedu koji zapanjuje. Jednostavno za prenošenje, jednostavno za razumijevanje, a vjetojatno i za diskusiju koja bi se mogla dogoditi među znalcima.

Više informacija na www.seascape.hr