• hr
  • en
  • de
  • it

01.10.2010. Oslobođen hrvatski pomorac

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je u četvrtak da je hrvatski pomorac Klaudio Stilin, otet u blizini obale Kameruna, oslobođen.
"Hrvatsko veleposlanstvo u Maroku koje se bavi tim slučajem nam je javilo da je među šestoricom oslobođenih talaca i hrvatski pomorac Klaudio Stilin", rekao je Hini glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun. "Možemo javiti radosnu vijest njegovoj obitelji", dodao je.
Kamerunski ministar komunikacija Issa Tchiroma objavio je u četvrtak da je u kamerunskoj vojnoj akciji oslobođeno šest talaca među kojima i Stilin.
Rekao je da su taoci - četiri Ukrajinca, Hrvat i Filipinac, na liječničkom pregledu te da će u petak biti predani predstavnicima svojih diplomatskih misija.
Stilin i filipinski pomorac, koji je s njim plovio na brodu jaružaru "Amerigo Vespucci" pod luksemburškom zastavom u vlasništvu belgijskog brodara Jana de Nula, oteti su noću između 12. i 13. rujna nedaleko od luke Douala na jugu Kameruna.
Lokalni mediji izvijestili su da je napadnut još jedan brod s kojeg su oteta četiri kamerunska člana posade.
Pobunjenici s nemirnog kamerunskog poluotoka Bakassi, koji su objavili da su izvršili otmicu, početkom tjedna su zatražili da se oslobodi osmoricu njihovih boraca u zamjenu za taoce.
Jerry Owei, čelnik Boraca za slobodu Bakassija, skupine koja se odvojila od Afričkih pomorskih komandosa, u srijedu je preuzeo odgovornost za napad.

Izvor: www.glasistre.hr