• hr
  • en
  • de
  • it

01.10.2010. NCP isporučio izletnički brod ´Veli Brijun´

U NCP Remontnom Brodogradilištu Šibenik jutros je isporučen 30 metarski čelični brod „Veli Brijun". Nakon 18 mjeseci rada izletnički brod koji će prevoziti posjetitelje parka na relaciji Fažana - Brijuni i obratno vrlo uspješno je realiziran te je jutros otplovio prema Nacionalnom parku Brijuni.

„Veli Brijun je prototip broda tj. riječ je u potpunosti o novom projektu koji je prvi put proizveden. Vrlo sam ponosan na sve naše zaposlenike koji su uložili velik napor u izgradnju ovog broda, te smo još jednom potvrdili veliku stručnost i znanje hrvatskih malih brodograditelja. Nakon preuzimanja RBŠ-a 2005. godine proširili smo djelatnost do tada isključivo vojnog brodogradilišta na remont, servis i održavanje jahti i megajahti, a projektom „Veli Brijun" NCP je napravio značajan iskorak i prema izgradnji komercijalnih brodova. Danas je NCP Remontno Brodogradilište Šibenik otvorilo novo poglavlje u svom poslovanju!" - izjavio je Goran Prgin, predsjednik Uprave NCP Grupe prilikom isplovljavanja „Velog Brijuna".
Jednotrupni brod s nadgrađem projektiran je za prijevoz do 400 putnika na kratkim relacijama. Ima dvije palube - glavnu koja se proteže po cijeloj dužini broda i sunčanu palubu koja se proteže uzduž dvije trećine broda. Na brod se ulazi preko bočnih vrata s desne i lijeve strane. Na glavnoj palubi nalaze se toaletni prostor za invalide, sanitarni čvor, prostor za prtljagu, salon za putnike sa 90 sjedećih mjesta, VIP salon sa 34 sjedeća mjesta, bar, stepenice za ulaz na gornju palubu i kormiralnicu, te stepenice za silazak u potpalublje.
Na gornjoj palubi, u djelomično zatvorenom prostoru, može se smjestiti 110 putnika, a u pramčanom dijelu gornje palube nalazi se kormilarnica, iz koje se upravlja glavnim motorima Isuzu jačine 2x250kW .
„Veli Brijun" ima ukupno 360 sjedećih mjesta a ono što posebno oduševljava osim kvalitetne izvedbe je i dizajn. „Veli Brijun" nije luksuzno plovilo no jednostavnim dizajnerskim rješenjima, ravnim linijama i prikladnim materijalima brod na prvi pogled daje dojam jahte.
Svi dijelovi „Velog Brijuna" rađeni su unutar 15 specijaliziranih radionica NCP Remontnog Brodogradilišta Šibenik. Na realizaciji projekta sudjelovalo je više od 80 djelatnika NCP-a, a u ovaj izletnički brod ugrađeni su i prozori iz NCP-a koji se odnedavno proizvode u ovoj tvrtki.
Pri izgradnji broda poštivani su standardi kvalitete ISO 9001, brod je detaljno testiran, te je certificiran od strane Hrvatskog registra brodova.

DIMENZIJE
Duljina preko svega 29.80 m
Duljina trupa 29.60 m
Duljina na konstruktivnoj vodnoj liniji 27.13 m
Širina 8.00 m
Visina na boku 4.20 m
Gaz (max) 2.00 m
Nadvođe 2.20 m
Visina nadgrađa 4.60 m
Istisnina cca 230 t
KAPACITETI TANKOVA
Skladišni tank goriva 2x4,5 m³
Tank pitke vode 1x22 m³
Tank sanitranih otpadnih voda 2x1,5 m³
Tank zauljenih voda 1x1,5 m³

Izvor: Laura Višković NCP