• hr
  • en
  • de
  • it

Umageži i Salvorini veslali na Regati Storici u Veneciji

Četvrtu godinu, devet članova posade umaške barke, veslači iz Umaga i Savudrije, s tri 'putnika' kostimirana u odjeću iz 16. i 17. stoljeća, sudjelovalo je prošle nedjelje u Povijesnoj Regati, najznačajnijoj venecijanskoj fešti staroj više od 700 godina kojom se slavi umijeće veslanja što je duboko upisano u povijest Venecije.

Regata Storica održava se u glavnoj 'ulici' Venecije, Kanalu Grande, prve nedjelje u mjesecu rujnu sa 'ciljem' ispred palače Ca'Foscari gdje je usidrena i plutajuća svečana tribina, središte svih događanja, ispred koje se nalazi i cilj utrke barki s veslačima koji stojeći veslaju a koji dolaze iz venecijanske lagune.

'Reprezentacija' veslača Umaga i Savudrije prvi je puta nastupila u Veneciji na Regati Storici prije jedanaest godina (2003. godine nap. p.), a 'propusnica' za sudjelovanje na svečanoj regati je veslanje u stojećem stavu - voga alla Veneziana, i trag povijesne legende da su Mleci 828. godine prevozili relikvije Sv. Marka iz Aleksandrije u Veneciju. Ispred Umaga uhvatila ih je velika nevera pa su se 'prijevoznici' svetog tereta sklonili u Umag zbog čega su Venecijanci zahvalili Umagežima dopustivši im da mogu u gradskom grbu koristiti prikaz lava što Grad Umag danas i čini, pojasnila je Branka Milošević, arheolog i povjesničar umjetnosti Muzeja grada Umaga, nastanak tradicije Regate Storice i pravo Umaga da sudjeluje u svečanoj regati.

Posadu umaške barke u svečanom mimohodu Kanalom Grande činili su uz 'timoniera' Silvana Pelizona i veslači Renzo i Daniele Turkovich, Maurizio Ossich, Danilo Latin, Diego Makovac, Dario Dobrović, Matteo Soldatic i Roberto Sirotić.

Uz financijsku pomoć i podršku Grada Umaga nastup veslača na povijesnoj regati u Veneciji omogućili su TZG Umag u suradnji s Talijanskom zajednicom iz Umaga i Savudrije te Muzejom Grada Umaga.

Izvor: www.iPress.hr