• hr
  • en
  • de
  • it

Tri brodske linije za Veneciju upitne jer Hrvatska nije u EU

Tri brza putnička broda koja plove na relaciji od zapadne Istre do Venecije suočila su se posljednjih dana s neočekivanim poteškoćama, a sve zbog činjenice da Hrvatska još nije članica EU. Talijanske lučke vlasti, kako doznajemo, zatražile su da se od 1. listopada obustave daljnja putovanja prema Veneciji jer Hrvatski registar brodova (HRB) formalno ne udovoljava jednoj direktivi EU-a.
Prema informacijama iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), članak te direktive propisuje da »trup, strojni i elektro uređaj te automatika na brodu budu u skladu s pravilima priznate organizacije«. Ministarstvo je, doduše, još sredinom 2010. Europskoj komisiji uputilo aplikaciju za HRB za navedeno priznanje te je EMSA (European Maritime Safety Agency) obavila provjeru HRB-ovog glavnog ureda u Splitu i područnog ureda u Rijeci. Prema saznanjima Ministarstva, »rezultati su zadovoljavajući te se HRB može smatrati podobnim za priznanje«.
To i ne čudi, vele u Ministarstvu, jer je u međuvremenu »u svibnju 2011. HRB stekao status člana IACS-a (Međunarodno udruženje klasifikacijskih zavoda čiji su članovi Lloyd Register, Bureau Veritas itd.«. Konačnu odluku o priznanju Europska komisija donijet će tek na datum pristupanja Hrvatske u EU, kažu u Ministarstvu.

U agenciji Atlas, koja je vlasnik brodova, potvrdili su nam da su se suočili s tim problemom, koji im, ne ide na ruku jer su već raspisani polasci i u listopadu, a imaju i poddobavljače na brodovima, primjerice u duty free shopovima.
»Uvođenje redovne brodske linije Istra - Venecija pokazalo se zanimljivim individualnim putnicima koji slijeću u Veneciju i ovo im je idealan način prijevoza do željenog odredišta u Istri. S druge strane, ovaj produkt podjednako je zanimljiv i Atlasovim domaćim i stranim gostima koji žele tijekom odmora posjetiti Veneciju.
U strukturi gostiju među najbrojnijima su oni iz zemalja EU (Njemačka, Nizozemska, Austrija...), no zabilježili smo i znatan porast interesa s domaćeg tržišta«, odgovorila nam je glasnogovornica Nikolina Frklić.
Da brodovi i posada ne bi ostali na suhom, u problem se uključilo Ministarstvo. »Ministarstvo je prepoznavši problem već uputilo dopis talijanskom ministarstvu nadležnom za pomorstvo sa zamolbom da se dopuste putovanja hrvatskim brodovima do kraja listopada ove godine«. Prema neslužbenim informacijama, brodovima će biti dopušteno da nastave putovanja još mjesec dana. To je privremeno jer će problem biti riješen tek pristupanjem Hrvatske EU.

Izvor: www.novilist.hr