• hr
  • en
  • de
  • it

Traže 50 kuna po putniku, nadaju se da će dobiti 10

Naplata tzv. ekološke pristojbe kruzerima na sidrištu kod Lokruma u iznosu od 50 kuna po putniku, koju kao novi način punjenja gradskog proračuna najavljuje dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, zaintrigirala je Dubrovčane, to više jer od mnogih uplovljavanja putničkih brodova Grad zapravo i nema izravne koristi.
- Kruzeri koji se sidre ispred Lokruma tenderima dovode turiste u obilazak Straduna, a Grad od toga nema ništa. Turisti s brodova koji pristaju u Gružu do povijesne jezgre uzmu taksi, unajme vodiča i nešto ipak potroše, dok kod gostiju s brodova kraj Grada to nije slučaj. Kako bismo promijenili praksu, kontaktirali smo s Franom Pitarevićem, predstavnikom "Jadroagenta", domaćeg agenta talijanskog brodara "Costa Crocciere" čiji kruzeri najčešće koriste lokrumsko sidrište.
On će s kompanijom pokušati dogovoriti modus naplate i visinu naknade koja bi ostala Gradu - pojašnjava savjetnik gradonačelnika za pomorstvo, kapetan Rikard Rossetti, namjeru gradske uprave da, kako on kaže, "na fin način uzmu turistima novac". Dodaje, međutim, kako pri određivanju naknade treba imati na umu računicu brodarske kompanije koja, ako joj ukupni trošak po putniku prelazi 10 ili 11 eura, jednostavno mijenja destinaciju.

Na upit je li u tom slučaju predložena pristojba od 50 kuna preskupa, Rossetti odgovara:
- Odlučili smo se na 50 kuna (sedam eura), što je previše za kruzer koji ima i mnogo drugih troškova. Realnije je očekivati da naknada u konačnici bude oko 10 kuna.
Rossetti najavljuje kako bi se, osim za "Costu", novi namet od sljedeće kruzing-sezone primjenjivao i na druge brodare čiji se brodovi sidre nadomak povijesne jezgre.
Gradska uprava računa da bi na ime nove pristojbe godišnje mogla uprihoditi najmanje 250 tisuća eura. Izračun se temelji na podatku o 200 tisuća putnika koji u obilazak gradskih znamenitosti dolaze sa sidrišta blizu Lokruma. S pristojbom od 10 kuna, dolazi se do godišnjeg iznosa od dva milijuna kuna.
Rikard Rossetti smatra da bi Dubrovnik morao učiti iz iskustava sredozemnih odredišta poput Venecije i Ibize, koji znaju naplatiti svaku sitnicu.
- U Veneciji se posjet zvoniku na Trgu svetog Marka naplaćuje 15 kuna, a obilazak u paketu s bazilikom 37 eura - podsjeća gradonačelnikov savjetnik, koji smatra da u tom kontekstu ekološka pristojba od euro i pol i nije neko opterećenje.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr