• hr
  • en
  • de
  • it

Otoci su bez goriva, a ne daju mi graditi mini tanker

Apel otočana iz zapadnog dijela zadarskog akvatorija koji su zbog nedavne zabrane ukrcaja kanti s gorivom na "Jadrolinijine" brodove ostali bez kakve-takve opskrbe naftnim derivatima vrlo brzo je stigao do poduzetnika zainteresiranih za dopremu goriva na udaljenije i slabije naseljene dalmatinske škoje.
Kapetan Mladen Karaman, vlasnik splitske tvrtke "Karaman", već desetak godina pokušava ostvariti svoj projekt redovite i sigurne dostave naftnih derivata na manje otoke, ali mu glavnu prepreku predstavljaju aktualni pomorski propisi koji su, kako tvrdi, doslovno prepisani iz međunarodnih pravila, bez razumijevanja specifičnosti hrvatskih otoka.
- Budući da dugi niz godina svojim vodonoscem opskrbljujem otočane vodom, smatram da dobro poznajem njihove probleme i potrebe. Tijekom proteklih godina pokušavao sam uvjeriti odgovorne u nadležnim službama i tvrtkama kako opskrba manjih otoka gorivom ima puno veći značaj od ekonomskog, te da na tržištu ima prostora i za rad malih poduzetnika. Sve teškoće mogle bi se otkloniti samo jednim manjim tankerom od 300 tona nosivosti koji bi se gradio u domaćim škverovima - ističe kap. Karaman.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost ulaganja u namjenski brod sa crpkama za prekrcaj goriva bila bi dva puta manja od izgradnje nove benzinske postaje na otocima, a time bi se povećala i razina zaštite okoliša.
- Naš projekt usmjeren je prema otočanima i sve brojnijim nautičarima. Sadašnje otočne benzinske postaje građene su prije više od 20 godina i svojim kapacitetom sve teže zadovoljavaju tržišne zahtjeve, pa je potrebno često popunjavanje spremnika iz kamiona koji se prevoze trajektima i nesigurnim otočnim cestama. Smatram da bi se mini tankerom mogao pokriti veliki akvatorij, a posebice brojni otoci na kojima nema benzinskih postaja - zaključuje naš sugovornik.
Manjak mjesta za opskrbu brodova gorivom na jadranskim nautičkim rutama očekivano su prepoznali i stranci, pa je tako tvrtka "Crno zlato", na čijem se čelu nalazi Rusi Sergej Zamotajlov i Aleksej Frojlov, krajem ožujka u rogozničkoj marini "Frapa" otvorila plutajuću benzinsku postaju.
Kako doznajemo, na tome ne namjeravaju stati, jer do turističke sezone planiraju otvoriti sličan objekt u marini "Kaštela" u Kaštel Gomilici, a do kraja godine još tri "pumpe" na Jadranu.
- Plutajuća crpka izrađena je prema zahtjevima Lloyd's registra i Hrvatskog registra brodova. Namjeravamo otvoriti tridesetak plutajućih pumpi na hrvatskom Jadranu, u čemu imamo potporu Ministarstva pomorstva - izjavio je Zamotajlov.

Plutajuće pumpe
Planirano ulaganje tvrtke "Crno zlato" u lanac plutajućih benzinskih postaja na tridesetak jadranskih lokacija još je u fazi odobravanja, pa nam iz nadležnih ministarstava pomorstva i zaštite okoliša nisu željeli komentirati postupak.
Ipak, neslužbeno smo doznali kako je postavljanje plutajućih benzinskih postaja na Jadranu u skladu s važećom strategijom razvoja nautičkog turizma. Primjerice, takav dodatni sadržaj za nautičare predviđen je i u budućoj marini u Martinšćici na otoku Cresu.

 Izvor: www.slobodnadalmacija.hr