• hr
  • en
  • de
  • it

Investitor na Srđu: Ne razmišljamo o tužbi protiv države

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, u kojemu moli Vladu da, prije nego se dubrovački referendum objavi, odgovori na pitanja kako će se i afirmativan i negativan referendumski odgovor odnositi na prostorne planove grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.
Mogu li iz negativnog odgovora proizaći financijske štete koje se u posljednje vrijeme provlače kroz medijske napise - pita Vlahušić Vladu.
Riječ je dakako o lokalnom referendumu o gradnji na platou Srđa koji su potpisima zatražili građani Dubrovnika. Vlahušića zanima hoće li Grad morati platiti odštetu investitoru ako se na budućem referendumu građani izjasne protiv golfa na Srđu.
Cijeli je problem potaknuo i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić koji je u Splitu govorio o stvaranju stabilnog pravnog okvira i osiguranju uvjeta za potpunu sigurnost investitora kako bi se izbjegli sporovi koji bi nanijeli financijsku štetu Republici Hrvatskoj.
- Nemamo što dodati toj izjavi koju je jučer - ne govoreći o konkretnom projektu - iznio tijekom višesatnog razgovora s poduzetnicima i obrtnicima - odgovorili su nam iz Ministarstva regionalnog razvoja na pitanje o kojim je projektima Grčić govorio tvrdeći kako bi tužbe investitora zbog nelegalnog ugrožavanja njihovih investicija mogle iznositi nekoliko milijardi kuna.
Ivan Kusalić, direktor tvrtke "Razvoj golf", investitora golf i nekretninskog projekta na Srđu, kazao nam je kako u toj kompaniji trenutačno ne razmišljaju o podizanju bilo kakve tužbe, već su fokusirani na realizaciju projekta.

Lokacijska dozvola

- Podržavamo održavanje referenduma i uvjereni smo da građani neće biti protiv našeg projekta koji donosi nove razvojne šanse za Dubrovnik i povećava broj zaposlenih - rekao nam je Kusalić, uz napomenu kako je investicijskim planom predviđeno i financiranje prilazne ceste i vodovodne infrastrukture, dok bi kanalizacijski sustav bio riješen po metodi "zatvorenog sustava" uz upotrebu biopročišćivača.
Kako smo uspjeli doznati, investitori čiji projekti stignu do lokacijske dozvole, a potom se stopiraju od strane politike ili na neki drugi način, imaju pravo na velike odštetne zahtjeve koji se mogu mjeriti u stotinama milijuna kuna.
Ako investitor nije stigao do razine lokacijske dozvole, što je slučaj s projektom na Srđu, tada može podnijeti zahtjev za naknadu štete od državnih ili lokalnih vlasti na ime troškova izrade studije utjecaja na okoliš ili financiranja izrade prostornih planova, što su troškovi na razini nekoliko milijuna kuna.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/