• hr
  • en
  • de
  • it

Inspekcija u Jezerima: vezovi za brodice idu pod Županijsku lučku upravu

Inspekcija Lučke kapetanije Šibenik utvrdila je da se ŠRD "Punta Rata" u Jezerima nezakonito koristi tamošnjom sportskom lučicom te im je zabranjeno daljnje upravljanje s tom lukom posebne namjene.
Društvu je koncesija prvi put odobrena 2000. godine i s ovim rješenjem potvrđena je opravdanost inspekcijskog nadzora što je, preko županijskog Odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj zatražio načelnik općine Tisno Ivan Klarin nakon učestalih pritužbi građana da pojedinci, pod okriljem članstva u športsko-ribolovnom društvu, nelegalno raspolažu, čak i "trguju" vezovima na obali i pontonima ustupajući ih strancima.

Slučaj nije presedan
Očito, otpadaju nedavne izjave čelnih ljudi ŠRD-a "Punta Rata" da se iza svega krije politički obračun SDP-ova načelnika Klarina s Ervinom Tomin, tajnicom i knjigovotkinjom društva, inače članicom HSS-a, nakon raspada koalicijske suradnje dviju stranaka, no sada se nameće pitanje što zabrana korištenja lučice i moguće oduzimanje koncesije ŠRD-a "Punta Rata" znači vlasnicima brodica smještenih u jezerskoj vali?
Prema tvrdnjama Marinka Pavlića, predsjednika društva, njihov slučaj je presedan u Hrvatskoj, no u Županiji navode suprotno.
- Očekujemo da se ŠRD "Punta Rata" očituje o navodima iz inspekcijskog nalaza. To smo dužni od njih tražiti po važećem zakonu, a ta obveza stoji i u ugovoru o koncesiji - napominje Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj.
No, s time nije sve gotovo, jer će se vrlo skoro sastati Komisija za nadzor koncesioniranog područja s pravom davanja preporuka davatelju koncesije - a to je ovaj ured - pa ćemo vidjeti kako će se stvar razvijati.
Fržop nikako ne želi prejudicirati rasplet u Jezerima, no postoji primjer da je Vlada RH dala Županijskoj lučkoj upravi u Puli na privremeno upravljanje i korištenje luku "Bunarina" i to za sportsku i nautičku luku na tom dijelu, jer je u njihovu poslovanju inspekcija lučke kapetanije utvrdila nepravilnosti.

Zakonska manjkavost
- Prema tome, moguće je da se to dogodi i u Jezerima. Ma kakva bila odluka, ni u kom slučaju tamošnja lučica neće biti bez nadzora, jer upravljanje u nekakvom prijelaznom, privremenom razdoblju, dok se ne utvrde sve okolnosti - može preuzeti Županijska lučka uprava Šibenik - podvlači Fržop i napominje da koncesiju može odobriti, a i oduzeti, jedino Skupština Županije.
Inače Fržop potvrđuje da je dosta povike na rad sportskih lučica, no tome je kaže, najviše kumovala manjkavost zakonskih odredaba i za sportske i za komunalne luke, tako da problem nije nastao preko noći.
- ŠRD "Punta Rata" koncesiju je dobila 2000., kada još nismo niti imali Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, donesen tri godine poslije. To što nazivamo "komunalnim vezom" za domicilne stanovnike moglo se tada u cijeloj Hrvatskoj osigurati jedino preko sportskih lučica.
U sportskoj luci međutim, nalaže zakon, ne smije biti plovila gospodarske namjene, niti stranih brodova, što se u Jezerima s vremenom najvjerojatnije "izmiješalo", kako utvrđuje inspekcijski nadzor Lučke kapetanije - objašnjava Jadranka Fržop.
Tek nakon 2003. godine počele su jačati lučke uprave, a danas, desetljeće poslije, resorni ministar Siniša Hajdaš-Dončić službeno piše županijama da pomognu lučkim upravama kako bi se sve luke, koje se inače koriste kao luke otvorene za javni promet, dodijelile na upravljanje lučkim upravama kao komunalni vez. 

Različiti režimi upravljanja
Jadranka Fržop ipak nije za to da se sportskim lučicama zatvaraju vrata. U određenom obuhvatu trebalo bi ih imati svako mjesto, no sigurno postoji veća potreba za komunalnim vezovima, koji u biti, nemaju puno veze sa sportskim lukama.
Jako je bitno što želi lokalna samouprava, naglašava Fržop, i to treba iskazivati u prostornim planovima. Tribunj je, govori, odličan primjer suglasja: ribarska luka, manji dio sportske luke, luka nautičkog turizma i luka otvorena za javni promet... Različiti režimi upravljanja obalom tu dobro funkcioniraju.
- Sve se to može, u dobroj suradnji lokalne samouprave i ovoga ureda, kao njihova servisa - zaključuje Jadranka Fržop.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr