• hr
  • en
  • de
  • it

Hidroavioni su već slijetali u luku, a neki putnici su se neplanski i okupali

Vedran Matošić, direktor Turističke zajednice Grada Splita, smatra kako hidroavioni u Gradskoj luci, odnosno na Matejušci mogu biti samo jedna usluga više posjetiteljima našega grada koji to sebi mogu priuštiti. No, prije zadnjeg koraka - samih letova, trebaju, smatra Matošić, biti ispunjeni svi preduvjeti za održavanje i organizaciju takve vrste javnog servisa.
- Svako slijetanje hidroaviona iziskuje čišćenje od mora, tako da se za hidroavione treba osigurati operativna baza s hangarima. Nadalje, treba dobro promisliti o lokaciji na kojoj će se smjestiti prostorije za prihvat putnika, koja ne može biti bilo gdje. Svakako, to je dobra stvar za one goste koji to mogu platiti. Kad se uzme u obzir omjer cijene i vremena putovanja, takav se prijevoz isplati - mišljenja je Matošić.
Zanimljivo je napomenuti kako je naš sugovornik iz prve ruke imao iskustvo leta hidroavionom prije nekoliko godina kada je poslovno boravio u Kanadi.
- Letio sam iz Victorije za Vancouver, što je po prilici udaljenost kao od Splita do Starog Grada. Pristanište je bilo ispred hotela i bez razmišljanja sam se ukrcao na let koji je trajao nekih 20 minuta, a koštao je između 70 i 75 eura. To je jedan lipi doživljaj za nekoga tko leti prvi put. Hidroavion s kojim sam ja letio imao je samo devet mjesta i bilo je to stvarno odlično iskustvo - priča nam Matošić.
Prisjeća se on vremena kada su u Split, na Matejušku slijetali hidroavioni 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada su se u njima vozili direktori putničkih agencija i slična klijentela, a za to vrijeme vezana je i jedna anegdota:
- Hidroavion se pri slijetanju okrenuo, a putnici su se umalo utopili. Među njima je bio jedan od spomenutih direktora, koji je nakon što je završio u moru prvo povikao: Moj Rolex sat! - prisjeća se sa smiješkom Matošić koji je tada tek počinjao svoju turističku karijeru.
Za kraj napominje kako priča s hidroavionima koji bi povezivali jadranske otoke i gradove, koliko je on upoznat, i nije baš isplativa bez podrške Vlade u vidu subvencionoranja cijene karata.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr