• hr
  • en
  • de
  • it

Brodski stimulatori: za starog 670 tisuća kuna, dok novi leži u podrumu

Pomorski fakultet platit će za nadogradnju pomorskog simulatora 90 tisuća eura. Naime, nakon postupka javne nabave fakultet je sklopio ugovor s riječkom tvrtkom MEP, koja će im isporučiti traženu robu i uslugu za točno 671.991 kunu.
Kako nam kaže prof. dr. Rosanda Mulić, dekanica Pomorskog fakulteta, riječ je o nadogradnji postojećeg, starog simulatora, što je bilo nužno zbog novih propisa. Trebali su se, napominje čelnica fakulteta, uskladiti s nadopunama Međunarodne konvencije o standardima izobrazbe pomoraca (STCW).
Rečeni stari simulator nalazi se u zgradi fakulteta u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a odatle bi se Pomorski fakultet trebao preseliti u "mamuticu" na Kampusu početkom iduće akademske godine. I tu ne bi bilo ništa čudno da u međuvremenu već godinama u podrumu FESB-a, pod zubom vremena, ne propada jedan drugi, gotovo milijun eura (točnije, 585.500 eura plus PDV) plaćeni simulator, kupljen za vrijeme prethodne uprave fakulteta, kada je dekan bio prof. dr. Radovan Antonić.
Taj brodski simulator nabavljen je u srpnju 2010. godine kreditom koji Pomorski fakultet još uvijek otplaćuje. Sofisticirani uređaj za obuku budućih pomoraca još nije ni uključen, a jamstvo mu je isteklo. No, dekanica Mulić kaže da taj simulator ne mogu ugraditi u prostor u kojemu se sada nalaze na Poljudu, jer on "traži" prostoriju od sto metara četvornih i šest metara visine.
- Novi simulator ćemo montirati kad se uselimo u novu zgradu na Kampusu. U toj zgradi triju fakulteta, vlastitim smo sredstvima odradili pripreme za novi simulator koje se sastoje od izgradnje kormilarnice i izrade cilindričnog projekcijskog zida za projekciju slike. Imali smo i dodatni utrošak materijala i radova za elektroinstalacije, dodatnu ventilaciju i klimatizaciju - kazala nam je dekanica Rosanda Mulić.

Izvor: www.slobodnadlamacija.hr