• hr
  • en
  • de
  • it

Agencija istražuje: "Nijemci nude hidroavionske letove iz Splita iako nemaju dozvole"

Tvrtka "European Coastal Airlines - ECA", koja želi hidroavionima povezati Split sa srednjodalmatinskim otocima, našla se pod istragom Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Kako doznajemo, sporno je to što njemačka tvrtka nema dozvole za zrakoplovne operacije te nema status zračnog prijevoznika (AOC), a istodobno se reklamira u pojedinim medijima i na internetu.
Iako nemaju potrebne dozvole za letove, Nijemci i na svojoj web-stranici www.ec-air.eu reklamiraju letove, rezervacije i cijene karata, načine plaćanja, a potencijalne putnike preko svojih web-stranica obavještavaju kako počinju s letovima već 1. svibnja (!?).

Oglašavanje i nuđenje usluga
- Trenutno provjeravamo činjenice u vezi s eventualnim javnim oglašavanjem komercijalnih zračnih operacija tvrtke "European Coastal Airlines". Problematika oglašavanja i nuđenja usluga u zračnom prometu regulirana je člankom 26. Zakona o zračnom prometu, dok su prekršajne odredbe vezane uz članak 150., stavak 1., točka 25. istog zakona - kazao nam je Eduard Šoštarić, glasnogovornik Agencije za civilno zrakoplovstvo.
Šoštarić je dodao da njemačka tvrtka "European Coastal Airlines" nije podnijela zahtjev za izdavanjem svjedodžbe zračnog prijevoznika. Ako se utvrde nezakonitosti, Agencija će u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Upravi zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte, pokrenuti prekršajni postupak protiv počinitelja prekršaja iz područja civilnog zrakoplovstva. Pravne posljedice predviđaju financijsku kaznu te obvezu uklanjanja svih promidžbenih sadržaja.

Pravne stavke
Njemačka tvrtka još uvijek nema dozvole za zrakoplovne operacije, kao što nema ni status zračnog prijevoznika. Bez navedenih pravnih stavki, dakle, nema ni govora o komercijalnom letenju.
E-mailom smo Klausu Dieteru Martinu, izvršnom direktoru njemačke tvrtke, poslali upit za komentar istrage. No, Dieter Martin kaže kako istrage - nema.
- Agencija ne provodi nikakvu istragu. Nadalje, da vam bude još jasnije, ECA ne prodaje karte za letove, niti obavlja buking za njih - kratko nam je odgovorio direktor njemačke tvrtke. Ostaje nejasno zašto Nijemci niječu istragu zbog javnog oglašavanja komercijalnih letova ako su nam iz Agencije za civilno zrakoplovstvo službeno potvrdili da se istraga ipak provodi.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr