• hr
  • en
  • de
  • it

´Na dasci smo čin zapuše, a more rižemo brže od glisera´

Čim zapuše jugo, maestral ili tramontana, može nas se vidjeti na Žnjanu na malim daskama, zakačene za zmajeve koji su 25 metara iznad nas. Ako je dobar vjetar, surfam najmanje pet sati ili koliko mi srce hoće - kaže nam Marko Jurić (17), najmlađi kitesurfer u Splitu. Član je Kitesurf kluba "Split" koji, kaže nam Marko, nema svoje prostorije, pa se 40-ak članova, u dobi od 17 do 45 godina, nađu na plaži i tamo sve dogovore.

Nastavlja kako se prvo tri godine bavio malim kiteom.
- Tada sam imao malog zmaja površine jednog kvadrata. Na Žnjanu sam bio kad god bi zapuhalo i skupljao sam novac za velikog zmaja. Polovna je oprema - zmaj, kojim se upravlja, daska i trapez - koštala 750 eura. Tako zadnjih godinu dana surfam zmajem površine 10,5 četvornih metara - objašnjava nam.
- Kad se počnete baviti ovim ekstremnim sportom, prvo puno padate. Prijatelj Duje Marin učio me je na ušću Neretve. Kad sam savladao tehniku, zvao sam ga kad god bi zapuhalo. Škole se, osim na Neretvi, ljeti održavaju na Pantani kraj Trogira i u Omišu. No sada, hvatajući brzinu od 25 čvorova, brži sam od prosječnoga glisera, daskom režem more...
Puno je adrenalina. Prije dva tjedna na Žnjanu sam za jakog juga uspio skočiti 15 metara u zrak. Neopisiv osjećaj! - govori nam Marko, koji je ovog ljeta osvojio drugo mjesto u juniorskoj kategoriji na državnom natjecanju održanom u Bolu.
Kaštelanin Tonči Bedalov je, rekao nam je, prije 4,5 godina zbog bolova u leđima prešao s windsurfinga na kitesurfing.
- Bavimo se svojim poslovima, brinemo se o familijama i čekamo da zapuše. Na Žnjanu smo kad god ima vjetra. Radio sam u "Bonačić Securityju" 11 godina i uvijek bih zamolio svog šefa da me pusti kad puše, pa bih posao odradio popodne ili vikendom, a on je imao razumijevanja jer je bio jedriličar. Sada sam sam sebi šef, i čim zapuše iz Kaštela, krećem na Žnjan. Za to vrijeme moja djevojka, koja još ne "kajta", fotografira i podržava me - kaže nam Tonči Bedalov.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr