• hr
  • en
  • de
  • it

‘Piana’ se diči s 12 paluba, 256 kabina, salonima, barovima...

Nakon 15 dana dokovanja u "Fincantierijevu" suhom doku u Trstu, u splitski škver se vratio ponos domaće brodogradnje - putnički ro-pax "Piana" .

- Usprkos tome što mu je na podvodnom dijelu bilo više od 150 tona raznih zavara, plovili smo brzinom od 14 milja do Trsta i natrag bez problema. Brod posjeduje fantastične manevarske sposobnosti. Za dodatnu stabilnost ima i bočna krila dužine pet metara, koja u presjeku izgledaju poput krila aviona - kaže nam inženjer Antonio Puljiz, voditelj sigurnosti na novom ponosu "Brodosplitovih" radnika.

Ulazimo u brod preko krmene rampe. S nama je i inženjer Živoje Krstulović-Opara, direktor projekta "Piane". Obilazimo palube, prvo garažne, a zatim i putničke.

Da ne bi bilo zabune, ova 180 metara duga ljepotica ima 12 paluba koje, kada bi se spojile, čine površinu Hajdukova stadiona na Poljudu, ali sedam puta toliko. Četiri su palube garažne.

U ovoj fazi će kabine, njih 256, saloni, barovi, kuhinja, kino i svi ostali prostori konačno dobiti svoj puni i luksuzan izgled za puni komfor koji zahtijevaju putnici na relaciji Marseille-Bastia na Korzici, kamo će brod uskoro i zaploviti. Inače, naručitelj broda je francuska kompanija "CMN". Svi radovi na interijeru bit će gotovi do sredine kolovoza.

- Ovo je prvi brod u Europi na kojem je ugrađen protupožarni, vrlo efikasni sistem tzv. vodene magle, od strojarnice, garaže, do kabina. Brod je 100-postotni projekt škverskog znanja. Šezdeset posto opreme koja će biti ugrađena na brod je hrvatski proizvod - kazuje nam Krstulović-Opara dok se penjemo do zapovjednog mosta.

Ako su brodski vijci i porivni strojevi mišići i srce broda, onda je zapovjedni most - mozak broda.

Budući zapovjednik "Piane" i njegovi palubni časnici na raspolaganju imaju most od preko 130 metara četvornih površine i gomilu složene elektroničke opreme, od navigacijske, upravljačke do svih integriranih sustava nadzora broda i njegove unutrašnjosti. Svu tu opremu raznih svjetskih proizvođača u funkcionirajući organizam spajaju škverski električari.

- Brod može svladati bočni vjetar do 40 čvorova. Dva bočna stabilizatora pružaju mirnu plovidbu od 12 čvorova i pri stanju mora 5. Čak u slučaju oštećenja pri kojem bi more prodrlo do sredine trupa, brod ne gubi stabilitet. Pa čak i u slučaju naplavljivanja garaža, ne gubi stabilitet jer je osigurano brzo otjecanje mora - pojašnjava nam Krstulović-Opara tehničke sposobnosti lijepe "Piane" .

 

Zanimljivosti iz osobne karte
Zanimljive su i brojke koje prate izgradnju ovog broda. Visine je zgrade s 13 katova. U šminkanje će biti utrošeno 170 tisuća litara boje. Od pramca do krme razvučeno je 410 kilometara kabela. U garažama će moći primiti kilometar dugu kolonu osobnih automobila. Odnosno, njih 200.
Isto tako moći će ukrcati i kolonu
tegljača dugu dva i pol kilometra. Pri tome je riječ o 227 šezdesettonskih šlepera dužine 11 metara. Brod će imati toliko pitke vode u sebi da se u istom trenutku svih 800 putnika može tuširati pola sata.

Milijardu i sto milijuna kuna
Iznos od milijardu i sto milijuna kuna vrijednosti, "Pianu" svrstava u najskuplji brod ikada izgrađen u nekom domaćem brodogradilištu. Nema sumnje da će ova referencija splitskog škvera privući interes europskih brodara čijim flotama nedostaje brod karakteristika kojima se diči "Piana".

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr