• hr
  • en
  • de
  • it

21.09.2010. Senj želi muzej bure i orgulje na vjetar

Dosadašnje djelovanje Državnog hidrometeorološkog zavoda na području Grada Senja i vidovi buduće suradnje bili su tema razgovora senjskog gradonačelnika Darka Nekića i Ivana Čačića, ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda i predsjednika Regionalne asocijacije VI Svjetske meteorološke organizacije (WMO), koji je zajedno sa suradnicima boravio u Senju.
Konkretan povod susretu bio je završetak radova na djelomičnoj obnovi zgrade meteorološke postaje u Senju, a kako je najavljeno uskoro slijedi i obnova meteorološke postaje na Zavižanu. Bilo je riječi i o klimatskim karakteristikama senjskog područja, a naročito o fenomenu bure koji je, kako je Čačić rekao odista fascinantan, a na njegovo iznimno odobravanje naišla je i ideja domaćina da vezano za buru - pilu okrenu naopako. I umjesto da bura bude hendikep senjskog područja po kojem je godinama prepoznatljivo, ali u negativnom smislu, posebno turističkom, od bure žele učiniti prepoznatljiv brend Grada Senja.
- Bura je tu, ne može se od nje pobjeći pa je treba iskoristiti u promidžbene i ostale svrhe kao karakterizaciju područja, jer bura nije samo loše vrijeme i hladno more. Ima niz prednosti, među ostalim i zdravstvenih, pročišćuje zrak, pokreće vjetroturbine, te donosi velik broj sunčanih sati godišnje, a njeno snažno puhanje za posjetitelje također može biti izniman doživljaj, rečeno je u obrazlaganju ideje o buri kao brendu područja.
U okviru brenda senjske bure namjera Grada je osnovati muzej bure. Bio bi smješten u obnovljenoj kuli Lipica, a posjetiteljima bi, među ostalim, nudio razne svjetlosne i zvučne efekte koji bi dočaravali njeno puhanje. Bilo bi tu i podataka o snazi njena puhanja u povijesti, provedenim znanstvenim istraživanjima i slika iz svakodnevnog života Senjana uz buru. Grad planira postaviti i orgulje na buru, a na realizaciji brenda senjske bure već radi udruga »Senj 21« koja je pokrenula projekt »Fenomen senjske bure«, u okviru kojeg će biti tiskan i prigodni promidžbeni materijal o prednostima bure, a sufinanciraju ga Ministarstvo turizma i Grad Senj.
Sve to trebalo bi potaknuti i novi interes za senjsku buru koju su svojevremeno u Senju proučavali i Japanci, te posjetiteljima željnih avanture pružiti nesvakidašnji doživljaj. Oduševljeni ovim idejama predstavnici DHMZ izrazili su spremnost uključiti se u realizaciju projekata.

Mjerenje na Nehaju, čitač u gradu
Uz muzej u planu je u centru grada postaviti »čitač« snage bure, s tim da bi instrument za mjerenje njene jačine bio postavljen na tvrđavi Nehaj gdje najjače puše. Podaci će koristiti i DHZ-u, jer je lokacija postojeće meteorološke postaje u Senju zaklonjena i mjerenja ne odražavaju stvarnu jačinu bure i drugih vjetrova koji pušu na ovom području.

Izvor: www.novilist.hr