• hr
  • en
  • de
  • it

15.10.2010. Tri ilegalne lučice na prostoru Baške Vode

Zaključkom da će općinska uprava s mjesnim odborima učiniti sve da se legaliziraju sve tri lučice na području općine, ne samo ona u Krvavici, završena je rasprava o radu lučice Krvavica na sjednici Općinskog vijeća.
Prisustvovao je i Tonči Čizmić, direktor tvrtke "Ramova" d.o.o. i predsjednik Skupštine istoimene sportsko-ribolovne udruge, koja je prije 12 godina krenula u realizaciju odluke Mjesnog odbora o osnivanju tvrtke radi gradnje lučice.
Kako udruga ne može otvoriti tvrtku, tako je morao on otvoriti, ali je sve činio na dobrobit mjesta i regije. Vijećnicima je rekao da je svake godine podnosio financijsko izvješće poslovanja.
"Ramova" posluje transparentno i pozvao je vijećnike da u svako doba mogu doći pregledati svu njezinu dokumentaciju.
- Posljednjih mjeseci netko je počeo raditi protiv sela, rada i naroda, jer izjave po novinama da je u lučici kriminal sramotne su.
Očito ne znate na koji način posluje lučica. Sve ću napraviti da lučica ostane selu, da je ne preuzme kakav privatnik. Najavio sam Skupštinu "Ramove", izmijenit ćemo Statut i predlažem da u Upravi budu dva predstavnika Općinskog vijeća i tri iz mjesta.
Nemam što kriti, čekamo urbanistički plan uređenja, koji mora inicirati općina, da bi se lučica legalizirala. Zahtjev smo podnijeli u siječnju. Začuđuje me da u 12 godina rada lučice
Vijeće nije nikada raspravljalo o poslovanju, niti je ikoga zanimala dokumentacija o njemu. Napravimo jedan radni sastanak da vam predočim papire. Svaki je brod proknjižen, ima ugovor, javno je izvješen cjenik... Dolaze inspekcije učestalo, vjerojatno zbog vaših prijava. Vidim ja da su neki drug interesi oko lučice, o čemu se mjesecima priča po mjestu - kazao je Čizmić.
Predsjednik Vijeća Vice Oršulić spočitnuo je kako je i sam Čizmić sjedio osam godina u Vijeću i mogao je potaknuti raspravu o lučici.
Načelnik Joško Roščić imao je dokumentaciju po kojoj se vidi da je i sama Općina Baška u početku odobrila 340 kamiona materijala za nasipavanje lukobrana.
Također je zamijetio da je Tonči Čizmić kao direktor u tvrtki i predsjednik Skupštine PŠPRD "Ramova" u sukobu interesa, te da mu kći radi kao tajnica i da je to postala zapravo privatna tvrtka.
Roščić uvjeren da ‘netko s vrha štiti nezakonitu lučicu'
Naglašavano je više puta da nitko ne želi rušiti lučicu, nego je uskladiti sa zakonom. Roščić kaže kako su do njega doprle priče o tome da u lučici interes imaju Mladen Barišić, bivši blagajnik HDZ-a, zatim da konce povezuje Tonči Čizmić, bivši načelnik Zadvarja, Boris Mišić iz Lučke uprave, Mate Ivanković iz Županijske uprave, u koje nije povjerovao. Ali je uvjeren da netko iz vrha štiti nezakonitu lučicu.
Vijećnik Matejas Josipović istaknuo je kreativnu viziju Tonča Čizmića, najzaslužnijeg idejom i radom za kapitalnu lučicu koja je oživila mjesto. Kada je stvorio objekt koji izvrsno radi, sada ga se žrtvuje kao Polančeca.
Gomila kamenja u Promajni proglašeno je sportsko-turističkom lučicom, a u drugom razredu je ostala Krvavica, daleko najveća lučica u Makarskom primorju. Onda, iste prijave treba podnijeti za nelegalnu lučicu u Baškoj Vodi i u Promajni.
Razlika je jedino utoliko što ova u Baškoj Vodi još ima važeću koncesiju, koja je u Krvavici istekla. Upitao je Čizmića je li nešto možda zaboravio odraditi nakon sezone.
- Tonču Čizmiću treba podignuti spomenik, a u budućoj tvrtki mora biti direktor s plaćom deset puta većom od načelnikove - rekao je Josipović. Postavio je pitanje kako je lučica u Baškoj Vodi zaradila 400 tisuća kuna, s istim brojem vezova kao u Krvavici, dok se govori da je samo ugostiteljski objekt u Krvavici zaradio tri milijuna kuna, a lučica 14 milijuna kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr