• hr
  • en
  • de
  • it

08.08.2010. Prijavite se za put oko svijeta jer mjesta još ima

Podijelimo snove i živite moj san, ako je on i vaš, sljedećih skoro pet godina na putu oko svijeta, na palubi jedrilice Beneteau 57 - poziva Leo Lemešić da mu se pridružite na ruti po svjetskim morima i oceanima kojoj je polazak zakazan 3. listopada ove godine. I to iz Splita, a povratak je planiran 2015. godine.
- Možda izgleda predugo, no četiri i pol godine minimalno trajat će ova moja avantura. Iskreno, vijest da je netko oplovio svijet podno jedara baš više i nije neka velika novost jer odradili su već svi svoje rute - i samci i posade u utrci s vremenom, i na ovom i na onom brodu, ali moja je u stilu pravog Dalmatinca! Polako od mora do mora, od oceana do oceana, od otoka do otoka, od kontinenta do kontinenta.
Cilj je upoznavanje i tih zemalja, načina života domicilnog stanovništva, a ne samo jurnjava od jednog mjesta do drugog - kaže Lemešić. Splićanin je to koji je bio i pomorski policajac, imao svoju flotu jedrilica, pa je bio i sudionik brojnih regata, čak slavio na nekima od njih, a sada je, eto, napokon sazrelo vrijeme i za ispunjavanje njegova dječačkog sna - puta oko svijeta! - Projekt je dobio konkretne obrise zahvaljujući frendu Marinu Bosotinu, vlasniku ove 17,40-metarske ljepotice imena Dora.
A posadu još uvijek sastavljam, no dvije stvari su bile neophodne za samu realiziciju - prva: priprema broda, koja traje već godinu dana, i sama logistika putovanja, te druga, ona teža: uvjeravanje familije kako ću se otisnuti na more i to tako dugo.
Za potonju sam rješenje našao u aranžmanu po kojemu će mi se na putovanju pridružiti jednim dijelom otac Marino te supruga Petra - zbori Leo, dok isplovljavamo iz marine hotela Le Meridien Lav, te dižemo jedrilje i hitamo prema Braču, kako bismo i mi novinari osjetili što to znači biti na palubi "Dore" i na tren zamišljati kako će to biti kada na obzorju imate samo jednu crtu. Onu gdje se more s nebom spaja, a kopna nigdje već danima na vidiku nema...
- Opasnosti od samog putovanja me ne uznemiravaju, iako je, kada si na moru danima daleko od zemlje, sve moguće, no danas je puno, puno lakše jedriti premda problemi vrebaju na svakom kantunu. Sredstva komunikacije su glavni oslonac za sve neplanirane situacije - bez velikog straha upućuje se u ovu avanturu Leo, a strah, barem onaj vidljivi, nije pokazao ni Damir Markovina, glumac korčulanskog porijekla sa zagrebačkom adresom koji sve ovo opisuje kao - izazov.
- Priznajem, nije me Leo dugo nagovarao da i ja budem član posade. Na regati Ruta palagruzona trebalo mu je četiri minute da mi ispriča cijeli scenarij i ja sam se odmah vidio u svemu. Doduše, ne kao glavni glumac, jer ta uloga rezervirana je za Lea, već onaj sporedni koji će jedno mjesec dana regatavati s njim.
Kada - ovisi o mom glumačkom angažmanu, no sigurno sljedeće godine, pod jednim uvjetom - moram prijeći barem jedan ocean - iznio je svoja očekivanja Markovina te nam obećao kako će se i psihički i fizički pripremati za odlazak na ovaj zahtjevan put, promptno demostrirajući ovo natezanjem floka.
U natezanju pomogao je Damiru i treći član posade, legendarni alpinist i avanturist Stipe Božić, koji nakon visina i dubina sada želi okusiti i čari vjetra u jedrima. - Privukao me je nastup na regati koja se jedri preko Atlantika, a na njoj sudjeluje više od 300 jedrilica pa ćemo se i mi naći na startu tog događaja.
Moj plan je biti i na onoj dionici od Kanara do Kariba, sve to naravno i dokumentirati kamerom za HTV, te naravno uživati u obilasku novih destinacija - govori nam Stipe koji se već i okušao na jedrilici pa prevelikog straha od mora i jedrenja baš i nema. Samo uzbuđenje što je pred njima...
Uzbuđenje je prisutno i kod Vedrana Skočića, no sasvim drugačijeg naboja od onog koji vlada među gostima na brodu. Vedran je već godinama skiper na "Dori", a ljepoticu staru šest godina, vrijednu nešto manje od milijun eura, koja ima četiri kabine te je komforna za osam osoba (plus dva pomoćna ležaja), treba dobro spremiti za ovu avanturu od gotovo pet godina boravka na moru.
- Ujedno još uvijek slažemo i članove posade. Plan nam je imati na brodu devet ljudi stalno, no, naravno, svi će se oni izmjenjivati jer baš nitko osim mene i ne može izdvojiti toliko vremena za biti non-stop na brodu. Za sada će zajedriti s nama i vlasnik jedrilice Marin Bosotin, Edo Unković, Edo Vujnović, Vedran i mnogi drugi.
Mjesta još ima, treba im samo dobra volja i želja za putovanjima, budući da od njih samo očekujemo podjelu troškova oko hrane i boravišnih pristojbi, uz spremnost da se otisnu na daleka mora uz jedinu obvezu - samo uživati u ovom dijeljenju snova - rezimirao je Leo ovu priču o pripremi odlaska na put oko svijeta, dok ćemo ga i mi, kao i brojni znatiželjnici, ispratiti 3. listopada kada se iz Splita otisnu na daleka mora.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr