• hr
  • en
  • de
  • it

01.09.2010. Brodove za nadzor Schengena gradit će domaći brodari

Grupa hrvatskih brodograditelja potpisala je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom 104 milijuna kuna vrijedan ugovor o izgradnji 29 brodova za potrebe MUP-a.
- Jako nam je stalo da se proračunski novac, do kojeg se teško dolazi, a osobito u ovim vremenima, vrati hrvatskim proizvođačima, koji su dokazali da su njihovi brodovi, po iskustvu hrvatske policije, zadovoljavajući, rekao je ministar Karamarko.
Sukladno ugovoru kojeg je u ime zajednice ponuditelja potpisao Mladen Žanetić iz velolučkog brodogradilišta Greben, do kraja ove godine bit će isporučeno osam brodova, a do kraja iduće još 21. Radi se o tri tipa brodova, od kojih su tri duga 24 metra i sposobna za višednevno nadgledanje državne granice.
Ministar Karamarko objasnio je MUP-ovu investiciju u brodove upravo Schengenskim uvjetima pojačanog nadzora granice s Europskom unijom. Premda za narudžbu 29 policijskih brodova MUP nije uspio dobiti sredstva iz europskih fondova, Karamarko je istaknuo kako je MUP-ova generalna intencija financirati ovakve investicije iz međunarodnih donacija.
- Ovim ugovorom dokazali smo da je mala brodogradnja u Hrvatskoj još uvijek živa te da ugovore možemo kvalitetno i efikasno realizirati u predviđenim rokovima, kazao je Mladen Žanetić nakon potpisivanja ugovora.
Odgovarajući na novinarski upit da komentira izjavu srbijanskog ministra Ivice Dačića koji je ustvrdio da je fokus istrage afere Hypo na Hrvatskoj, Karamarko je podsjetio da se radi o uskočkom predmetu u kojem je istraga tajna, te da Državno odvjetništvo dobro surađuje s austrijskim kolegama, o čemu svjedoči i nedavan posjet Mladena Bajića Austriji.

Izvor: www.novilist.hr