• hr
  • en
  • de
  • it

Vela Luka: brod spreman za grčku Obalnu stražu

Časnici grčke Obalne straže u petak su od "Montmontaže Greben" d.o.o. u Veloj Luci preuzeli prvi od šest naručenih brodova. Naime, proteklog su tjedna uspješno, u nazočnosti naručitelja i inspektora Klasifikacijskog društva "Bureau Veritasa", obavljena primopredajna ispitivanja.
Sada nakon tehničkog prihvata, u sljedećih nekoliko dana će se obavljati završna uređenja i pripreme za transport. Planirano je da brod bude u Pireju 30. siječnja. Zatim će uslijediti obuka posade za upravljanje i održavanje svih sustava i završno će ga preuzeti naručitelj 6. veljače.
Brod je duljine 25 metara, maksimalna brzina mu je 32 čvora, predviđen je za posadu od šest članova, a ima i poseban prostor za prihvat 25 unesrećenih osoba na moru.
Opremljen je suvremenim navigacijskim i komunikacijskim uređajima, opremom za pronalazak i spašavanje utopljenika u moru.
- Svojom izvedbom brod ispunjava najstrože uvjete klase za brze plovne jedinice - kaže Dino Donjerković, direktor prodaje "Grebena", te dodaje:
- Projekt je dijelom financiran iz sredstava EU-a u sklopu programa osiguranja vanjskih granica, dijelom sredstvima Republike Grčke. U ovom trenutku brodogradilište radi punim kapacitetom, zaposleno je dodatnih pedesetak radnika te angažirana kooperacija za potrebe realizacije ugovora s grčkom Obalnom stražom, kao i ugovorenih poslova za isporuku opreme za spašavanje hrvatskim, talijanskim i ruskim brodogradilištima - istaknuo je na kraju Dino Donjerković.
Velolučko brodogradilište "Montmontaža Greben" d.o.o., sa 170 radnika, početkom prošle godine je s grčkom Obalnom stražom potpisalo ugovor vrijedan 13,38 milijuna eura. Iako je "Grebenu" prijetio stečaj, uz podršku države i gospodarske diplomacije, danas imaju osiguranih 200 milijuna kuna poslova za prošlu i sljedeće dvije godine.
- Svima koji su sudjelovali u spašavanju "Grebena" i očuvanju radnih mjesta neizmjerno smo zahvalni - kaže predsjednik Uprave "Montmontaže Greben" Mladen Žanetić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr