• hr
  • en
  • de
  • it

Vandali devastirali jedrenjak star 90 godina

hr

Trabakul "Larus" star je devedeset godina, i jedno je od rijetkih ovakvih plovila u funkciji na hrvatskoj obali Jadrana. On je također zaštićeni spomenik kulture i znamenitost grada Rijeke koji gotovo cijelo stoljeće odoljeva vandalima.
No prošli tjedan nepoznati su vandali devastirali dijelove broda te ukrali neke dijelove opreme.
Policija i sada intezivno traga za sada nepoznatim počiniteljima koji se ovim činom nisu značajnije mogli okoristiti jer stvari koje su otuđene nemaju neću veću materijalnu vrijednost, ali je nenadoknadiva šteta nanesena plovećem zaštićenom spomeniku kulture. Prema procjenama šteta na brodu Larus iznosi desetak tisuća kuna, ali ono što zabrinjava vlasnika broda je da ukoliko se ne osigura kvalitetnija zaštita broda, opet se može očekivati vandalski pohod i nova oštećenja, piše Novi list.
Jedrenjak koji je povijesna znamenitost može primiti 60 putnika, a posebno je poznat bio u Rovinju gdje je godinama bio zaštitni znak tamošnje luke. Rado je dočekan i u Trstu, jer za vrijeme Barcolane, najmasovnije jedriličarske regate na svijetu, ima počasno mjesto na tom događanju.
"Ovaj čin dogodio se u našoj Rijeci, pomorskom gradu, Europskoj prijestolnici kulture 2020. Ne znam je li to bio čisti vandalizam ili se netko materijalno okoristio, ali to je manje bitno od činjenice da je oskvrnuto "zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske" i znamenitost grada Rijeke.
Time je počinjena materijalna šteta jer otuđeni predmeti i dijelovi broda imali su najveću vrijednost u svojoj izvornosti i stogodišnjoj sačuvanosti, u što je uloženo izuzetno mnogo rada i truda. Jedrenjak "Larus" trebao bi biti ponos Riječke luke, ali nažalost zbog okolnosti koje su se dogodile, morali smo ga privremeno zaštititi, odnosno prekriti mrežama, u nadi da je tako zaštićen od nepoželjnih posjetitelja", kazao je za Novi list vlasnik broda Mladen Matijević.

Izvor: www.net.hr