• hr
  • en
  • de
  • it

Porinut novi patrolni brod

U nazočnosti zaposlenika velolučkog brodogradilišta Montmontaža-Greben, predsjednika Iva Josipovića i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u utorak je u more porinut patrolni ophodni brod „Mile Blažević Čađo" za potrebe nadzora hrvatske morske granice na području PU Zadarske.

Plovilo nosi ime jednog od heroja Domovinskog rata, Mile Blaževića Čađe, koji je herojskim pogibijom 26.srpnja 1991.godine u mjestu Struga Banska dao neizmjeriv doprinos obrani Hrvatske države i njenom stvaranju.

Na ovaj način RH želi se na taj način odužiti ovom heroju Domovinskog rata. Svi ostali brodovi ovakvog tipa koji se budu gradili u ovom škveru za potrebe MUP-a nositi će imena heroja Domovinskog rata, istakao je pored ostalog Tomislav Karamarko, ministar MUP-a RH.

Svečanom porinuću prisustvovala je obitelj, rodbina, prijatelji i ratni suborci Mile Blaževića „Čađe". Kuma broda bila je supruga ovog heroja gospođa Milka Blažević. Brod je blagoslovio velolučki župnik don Večeslav Magić, a u kulturno zabavnom dijelu sudjelovala je mješovita klapa Kumpanija i Vela Luka.

Nakon porinuća broda uslijedila je njegova probna vožnja u velolučkom zaljevu druženje uzvanika s zaposlenicima i mještanima Vele Luke uz skroman domjenak. Policijski ophodni brod Mile Blažević „Čađo" je brzi, dvovijčani brod.

Prvenstveno je namijenjen za nadzor unutarnjih morskih voda, državne granice, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH.

Duljina broda je 24,60 metara, širina 6,2 metra, visina na glavnom rebru 1,7 metara i gaz 1,7 metara.Brod pokreću dva dizel motora MTU snage 1050 kW i plovi brzinom do 27 čvorova na sat. Svečanosti je prisustvovao James Folie, veleposlanik SAD u RH, kao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, s suradnicima.

Gradili ga velolučki škveraniBrod su u cijelosti izgradili zaposlenici velolučkog brodogradilišta Montmontaža-Greben te je jedan od 29 takvih brodova koje će velolučki škver raditi za potrebe MUP-a RH. Brod po opremljenosti i kvaliteti odgovara standardima zemalja EU. U brodogradilištu Montmontaža-Greben trenutno radi 140 stalnih zaposlenika i 40 na određeno vrijeme te kooperanti.
Ovaj škver poslove osigurava kako na domaćem , tako i na inozemnom tržištu, a od njegove djelatnosti živi 10 posto pučanstva Vele Luke, kazao je pored ostalog Mladen Žanetić, direktor velolučkog brodogradilišta.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr