• hr
  • en
  • de
  • it

Info o grupi

Grupa sredozemna medvjedica

Grupa sredozemna medvjedica je nevladina, neprofitna udruga za istraživanje i zaštitu prirode. Sa svojim radom započela je 1995. g. i rad u udruzi je volonterski. Tijekom svog šestogodisnjeg postojanja udruga je radila na nekoliko značajnih projekata:

1. Regionalni centar zastite okolisa za srednju i istočnu Europu - REC Budimpesta 1999. g. - Monitoring sredozemne medvjedice po staništima Jadranskog i Jonskog mora
2. Ured za udruge Vlade RH 2000 g. - Edukacija stanovništva - utjecaj i informiranje javnosti o zaštiti prirode i okoliša.

Uz praćenje boravka vrste po staništima pučinskih otoka Jadranskog mora, istovremeno se radi na edukaciji cjelokupnog stanovništva, te na informiranju javnosti putem medija i utjecaju na svijest ljudi. Želimo potaknuti ekološku kulturu - novi oblik ponašanja prema prirodi i okolišu. Udruga je organizator velikog broja predavanja o podmorju (dija - video projekcije) i tribina po cijeloj zemlji. Petu godinu za redom udruga tiska i besplatno distribuira više jezični poster i slikovnicu o životu sredozemne medvjedice. Tiskani materijal se koristi kao obrazovni u vrtićima i osnovnim školama unutar prioritetnih područja. Tiskane razglednice / upitnik (crteži vrste raznih dobnih uzrasta), služe za prikupljanje informacija o viđanju sredozemne medvjedice po Jadranu. One se koriste i za intenzivniji nastup, uz edukativni rad, na lokalnom području. Natjecanja u izradi likovnih i literalnih radova (životinjski i biljni svijet) koja se organiziraju u vrtićima i školama omogućuju razmjenu informacija. Učenje i opažanje u prirodi pruža mogućnost stjecanja novih tehnika u zaštiti okoliša. Čovjek nije samo pasivni promatrač, već je aktivni sudionik u zaštiti okoliša, ali i sukrivac za svoje neprimjereno ponašanje prema prirodi.

Uključite se i vi u rad ove udruge. Adresa je:
Grupa sredozemna medvjedica
Krešimirov trg 15, 10000 ZAGREB
Tel/fax.: (+385) 1 4611 864
e.mail: jantolovic@hotmail.com

Izvor: www.morsko-prase.hr