• hr
  • en
  • de
  • it

Hrpa smeća u oceanu narasla na veličinu ‘pola SAD-a’

Divovska "mrlja" na Tihom oceanu pokriva oko 4,5 milijuna kilometara kvadratnih, što je gotovo polovica površine SAD-a, piše Guardian.
Izviđanje iz zraka provela je zaklada Ocean Cleanup (Čišćenje oceana), koju financiraju filantropi iz cijelog svijeta i vlada Nizozemske, a koja planira do 2020. godine početi s čišćenjem ogromne količine plastičnog otpada koji kruži oceanima.
"Uobičajeno je da se prvo izvidi s čim imate posla i to je bio zadatak prije nego što počnemo s čišćenjem. Ali ovo što smo vidjeli nismo očekivali. Količina smeća nas je potpuno iznenadila. Bizarno je videti toliko smeća u onome što bi trebao biti čist ocean", ističe Boyan Slat, osnivač zaklade, koju djelomično financira nizozemska vlada.
Centar Velikog pacifičkog tepiha od smeća je mirni dio Tihog oceana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje sakupljenje plutajućeg smeća u velikim gomilama.
Dok je ranije ovo smeće bilo biorazgradivo, danas se u Velikom pacifičkom tepihu od smeća skupljaju plastika i ostali nerazgradivi materijali.
Deo Velikog pacifičkog tepiha smeća koji je sniman izzraka je onaj od Havaja do Kalifornije. Glavna koncetracija pokriva površinu od milijun kvadratnih kilometara, a periferija još 3,5 milijuna kilometara kvadratnih.
Prema podacima UN-a, Veliki pacifički tepih od smeća raste takvom brzinom da postaje, poput Kineskog zida, vidljiv iz svemira.
Prošle godine je Ocean Cleanup je poslao 30 brodova kroz divovski deponij kako bi procjenili veličinu problema.
Međutim, novo izviđanje iz zraka pokazuje da su potcijenili razmjere problema.
Ipak, ima i dobrih vijesti.
"Veći deo otpada je krupna plastika. Moramo raditi brzo jer će se u idućih par desetljeća raspasti na razinu mikroplastike, koja kasnije dospijeva u hranidbeni lanac", objašnjava Slat.
Zaklada će projekt čišćenja početi raspoređivanjem prototipa divovske "kante" u obliku latiničnog slova V, koja će koristiti morske struje da pokupi smeće.
Ukoliko se prototip pokaže uspješnim, 2020. godine će u ocean postaviti ogromnu, 100 kilometara dugačku "kantu" za skupljanje smeće.

Izvor: www.net.hr