• hr
  • en
  • de
  • it

Helsinki - medalje sve bliže!

S Europskog prvenstva za olimpijske klase u Helsinkiju i dalje stižu izvrsne vijesti. Tonči Stipanović je prvi u Laseru, Tina Mihelić je treća u Laser Radialu! Šest hrvatskih kormilara u Laseru je u prvih 16: 4. Milan Vujasinović, 5. Ivan Taritaš, 11. Aron Lolić, 12. Daniel Mihelić, 16. Filip Matika. Dva su dana do kraja prvenstva.

Europsko prvenstvo definitivno prolazi u znaku vrlo slabog vjetra, što je dosta neobično za inače vjetroviti sjever Europe. Dan je obilježilo mnoštvo odgoda starteva. Kormilarke su uspjele odraditi dva jedrenja danas, a kormilari jedva jedan. Pokušali su još jedan plov, međutim vjetra je potpuno nestalo, pa su suci oglasili prekid.

Tonči Stipanović ponovno je jedrio izvrsno, danas je u jedinom plovu za Laser bio drugi, s čime je preuzeo prvo mjesto poretka. Mijenjaju se rezultati svaki dan, međutim jedna stvar zasad ne - na prvom mjestu je uvijek neki hrvatski jedriličar! Stanje s bodovima i dalje je vrlo tijesno, Tonči ima svega dva i pol boda prednosti ispred drugoplasiranog Poljaka Stelmazyskog. Milan Vujasinović je izgubio nekoliko pozicija, međutim i dalje je na visokom četvrtom mjestu, a vrlo stabilno jedri Ivan Taritaš, koji je peti. Još bolje stoje ukupno gledano naši sjajni kormilari, sa čak šest imena u prvih 16!

Tina Mihelić danas je bila šesta u prvom plovu, dok je u drugom plovu prva prošla ciljem!
- Nije lako imati diskvalifikaciju i dva penala i odjedriti bez greške, ali evo Tina je to danas po ovim uvjetima uspjela. Stojimo čvrsto na zemlji, atmosfera je dobra i maksimalno smo motivirani i fokusirani za sutrašnji dan. - kaže Tinin trener Tonči Antunović.

Sutrašnji dan odlučuje o sudionicima plova za odličja za deset najboljih u klasi Laser i Laser Radial.

Prijave i premjeravanja su pri kraju za klasu 49er, a isti proces počeo je i za klase Finn i 470 u kojima imamo također jake adute. U klasi Finn za medalje i bodove za nacionalnu ljestvicu nadmetat će se Ivan Kljaković Gašpić i Marin Mišura, u muškom 470 na europski tron ponovno će pretendirati Šime Fantela i Igor Marenić, u ženskom 470 još jedan korak naprijed ove sezone žele napraviti Enia Ninčević i Romana Župan.

Izvor: www.hjs.hr