• hr
  • en
  • de
  • it

Bunarina u očekivanju koncesionara

Prošlog tjedna održano je ispitno i izvještajno ročište za Bunarinu d.o.o. u stečaju. Kako smo saznali od stečajnog upravitelja Borne Debelića, na ispitno je ročište pristiglo 30 prijava vjerovnika, od kojih pola potražuju radnici, dok je među ostalih 15 i Republika Hrvatska.

- Ukupna vrijednost svih potraživanja je oko 30 milijuna kuna. U prvom isplatnom redu prijavljena potraživanja radnika iznose ukupno nešto više od 700 tisuća kuna. U drugom isplatnom redu, gdje su ostala potraživanja nevezana uz radnike, već se radi, primjerice, o isporučenoj robi i uslugama, a gdje je jedan od vjerovnika i država, prijavljeno je nešto više od 29 milijuna kuna. Moram naglasiti da se najveći dio, u iznosu od 28 milijuna kuna, odnosi na kaznu razrezanu za stjecanje takozvane nepripadne koristi po nadzoru obavljenom 2010./2011. godine, rekao nam je Debelić.

No, istovremeno je ustvrdio da je on kao stečajni upravitelj osporio taj iznos te je od 700 tisuća kuna potraživanja priznao 550 tisuća, dok je od 29 milijuna priznao 1,5 milijuna kuna.
Financijska policija je u nadzoru provedenom početkom prošle godine utvrdila da Bunarina d.o.o. duguje 10 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza te je blokirala račun. Koncesionar je tijekom prošlih godina neovlašteno pola sportske lučice pretvorio u nautičku luku te je naplaćivao takve vezove, a iako mu je zbog toga još unatrag pet godina trebala biti oduzeta koncesija, Istarska županija mu je nije oduzela. Stoga je Financijska policija zaračunala ukupnu kaznu od 10 milijuna kuna neplaćenog poreza na tako zarađeni prihod. Iz Bunarine d.o.o. su međutim tvrdili da je prilikom izračunavanja PDV-a inspekcija izjednačila sve vezove te da su i vezove po nižim tarifama računali kao komercijalne i da je stoga izračun neplaćenog poreza prevelik i nepošten.

- U izvještajnom dijelu ročišta ja, kao stečajni upravitelj, podnio sam izvještaj u kojem sam naglasio da nastavljam s čuvanjem imovine i plovila. S osam zaposlenika sklapam ugovore na mjesec dana i obnavljat će se iz mjeseca u mjesec, jer sam procijenio da je to minimalna brojka zaposlenika da bi se moglo uspješno čuvati 11 gatova, obalni dio i oprema te čak 500 plovila. Od tog broja 250 plovila ima strane zastave, a 250 hrvatsku. Svu tu imovinu ne mogu prepustiti samo tako, da je nitko ne čuva, istaknuo je nadalje Debelić.

Ustvrdio je da je Skupština prihvatila izvješće stečajnog upravitelja. Međutim, na zahtjev Državnog odvjetništva dogovoren je i nastavak izvještajnog ročišta za 14. prosinca.

- Državno odvjetništvo željelo se, naime, s Vladom posavjetovati o tome zašto natječaj za dodjelu koncesija još nije objavljen. Naime, ovo je već treći tjedan otkad je Vlada donijela odluku o davanju koncesije za sportsku i nautičku luku na Bunarini gdje bi se koncesija za luku nautičkog turizma dodijelila na 30 godina, dok bi se sportski dio Bunarine dao na 20 godina. Međutim, do danas Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, u kojem je sva dokumentacija već bila pripremljena i čekala se odluka Vlade, koja više nije zapreka, ipak nije raspisalo natječaj. Državno odvjetništvo zatražilo vrijeme da može intervenirati da se objava natječaja ubrza. Dakle, do sredine prosinca Bunarinu će čuvati osam djelatnika i na taj način zaštititi imovinu do dolaska novog koncesionara, istaknuo je Debelić.
Novom koncesionaru, po njegovim riječima, predat će sve ugovore, plovila, a nada se da će on od Bunarine d.o.o. u stečaju otkupiti i opremu. Na upit kolika je njena vrijednost, kao i vrijednost cijele firme, Debelić odgovara da je vrijednost opreme knjigovodstveno mala, svega 60 tisuća kuna, ali je stvarna vrijednost daleko veća jer je u cijelosti u funkciji i na nju se, kaže Debelić, oslanja svih 500 plovila. Govoreći o nenaplaćenim potraživanjima nastalim do dana otvaranja stečaja, ona iznose 1,2 milijuna kuna, a radi se mahom o dugovima privatnih lica prema Bunarini d.o.o. u stečaju zbog neplaćenog veza i drugih obveza.

- Ta se potraživanja polako naplaćuju i upravo iz tih sredstava, kao i iz sredstava naplate čuvanja plovila, osigurat će se novac za plaće osmorici zaposlenika, ustvrdio je na kraju Debelić, vjerujući da će do sredine prosinca pitanje koncesionara biti riješeno.

Izvor: www.glasistre.hr