• hr
  • en
  • de
  • it

‘Ane’ će u kolovozu novom vlasniku za 3,9 milijuna kuna

Da bi 28 pomoraca moglo dobiti zarađene plaće, na javnoj će se dražbi na Trgovačkom sudu 25. kolovoza naći teretni brod "Ane", u vlasništvu Nikše Giovanellija, odnosno njegove kompanije "Fractal Shipping".
Brod je 526 dana prisilno privezan uz operativnu obalu Sjeverne luke jer se brodovlasnik sporio s riječkim brodogradilištem "Viktor Lenac" zbog troškova i kvalitete obavljenog remonta. Na dražbi će se "Ane" nuditi po početnoj cijeni od 3,9 milijuna kuna, što je pola njezine vrijednosti.
Članovi posada imaju pravo namirenja od iznosa koji će se dobiti prodajom prije ostalih vjerovnika. No, unatoč tomu, pitanje je koliko će ostati novca za njihove zaostale plaće ako troškovi od 10.000 eura za prekrcaj 4991 tone građevinskog željeza iz brodskih "štiva" i skladištenja tereta u luci, koje bi koštalo 1700 eura po danu, postanu dio iznosa vezanog uz sudski postupak jer se to najprije naplaćuje.
Naime, kad je sud "Ani" zabranio isplovljavanje i oduzeo plovidbene isprave, brodovlasnik nije mogao teret s "Ane", vrijedan dva milijuna dolara, prekrcati na drugi brod kako bi ga prevezao do krajnjeg kupca u Alžiru jer je zbog obračunavanja carine londonska tvrtka zaratila s nadležnima u toj sjevernoafričkoj državi. Tako zarobljena "Ane" u svojim "štivama" čuva teret za koji bi njegov vlasnik za skladištenje u luci do sada platio 700.000 eura.
Jedina nada da prekrcaj i skladištenje tereta ne budu obračunati u troškove sudskog postupka jest da se sudu javi vlasnik željeza ili da Giovanelli uspije pokrenuti njegovu prodaju u ovršnom postupku jer za čuvanje potražuje četiri milijuna kuna.
- Radi se o ogromnim količinama tereta koje nije isplativo držati u skladištu. Zbog toga sam kontaktirao londonsku tvrtku i alžirsku banku koja je kreditirala kupnju građevinskog željeza. Tu proceduru treba ispoštovati da bi se ostvarili uvjeti za to da sud pokrene njegovu prodaju. Već sam zatražio ovrhu, ali sud je to odbio, a ja sam se žalio Visokom trgovačkom sudu - rekao je vlasnik "Fractal Shippinga".
Giovanelli ističe i kako je već našao kupca za teret pa bi se njegovom prodajom riješio problem troškova prekrcaja i skladištenja, a tada bi se i "Ane" lakše prodala.

MILIJUNI U ‘ŠTIVAMA'
2 milijuna dolara vrijedno je građevinsko željezo u brodskim skladištima
4991 tona željeza nalazi se u brodu na kojem je plovilo 28 pomoraca koji traže zadovoljštinu

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr