• hr
  • en
  • de
  • it

22.12.2010. U Dubrovnik uplovilo 695 kruzera

Broj kruzera i putnika koji su s njima posjetili Dubrovnik od početka ove godine do konca studenoga već je bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naime, u prvih jedanaest mjeseci u Dubrovnik je uplovilo ukupno 695 brodova na kružnim putovanjima s ukupno 912 tisuća putnika.
Kako je 2009. godine do konca studenoga u Gruž te sidrištu akvatorija između Lokruma i Grada ostvaren "samo" 621 dolazak "plovećih hotela", to znači kako je do sada već ostvareno povećanje dolazaka od 11 posto!
- Od navedenih 695 kruzera s ukupno 912 tisuća putnika u luci Gruž je na vezu zabilježeno čak 517 brodova s 629.324 putnika, dok je na sidrištu ispred starog gradskog Porta bilo 178 brodova s ukupno 282.716 putnika. Do kraja ove godine očekujemo još devet uplovljavanja u luku Gruž s oko devet tisuća putnika putnika, te ćemo se ponovno moći pohvaliti novim rekordom i ukupno 704 ticanja, što je najveći učinak otkako kruzeri uopće posjećuju Dubrovnik i krajnji jug Hrvatske. Naglašavam kako je u navedenom razdoblju luka Gruž lani imala "samo" 441 uplovljenje da bi ove godine već ostvarila čak 517 uplovljenja ili porast od 16 posto - ističe voditeljica marketinga Lučke uprave Dubrovnik Sanja Čampara.
U Lučkoj upravi također ističu kako je tijekom prošle godine u domaćem trajektnom te izletničkom i lokalnom brodskom prometu do Elafita ostvareno ukupno 11.500 uplovljavanja s ukupno 414 tisuća putnika u domaćem prometu. U međunarodnom je trajektnom prometu do Barija ostvareno 280 dolazaka s ukupno zabilježenih 97 tisuća putnika.
No, uz sve te pomake nabolje, zbog havarije broda "Marko Polo" zabilježen je manji promet na dužobalnoj liniji Dubrovnik- Rijeka, a slabiji je i učinak na liniji za otok Mljet, razlog čemu je ukinuće trajektne linije iz Gruža te "pretvaranje" luke Prapratno na poluotoku Pelješcu u glavnu luku za promet s Mljetom.
Na kraju, istaknimo i to da ako se svim navedenim podacima doda i za 39 posto veći promet izletničkih brodova odnosno trabakula koji su u odnosu na lanjskih 28 ove godine ostvarili 39 tisuća putnika, tada će ukupni lučki promet za 2010. godinu iznositi čak 1,1 milijun putnika !

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr