• hr
  • en
  • de
  • it

20. Jubilarna Fiumanka

HR

 

Nekoliko dana uoči početka 20. jubilarnog izdanja, Fiumanka je predstavila program i sve ono što Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. Svojim jedrima, Fiumanka je i ove godine obuhvatila brojne različite sadržaje koji će u naš grad privući nautičare, gospodarstvenike i medije.
Dosadašnjih godina bio je običaj da pokrovitelji i sponzori svoju podršku potvrde simboličnim potpisom na Fiumankino jedro, no ove godine umjesto potpisa, organizatori su sponzorima i pokroviteljima uručili priznanja i zahvalili za pruženoj podršci tijekom svih ovih godina.
Sponzori i pokrovitelji Fiumanke uzvratili su im riječima pohvale za Fiumanku. Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka i Turistička zajednica grada Rijeke uz nju su od samih početaka. Svi oni istaknuli su značaj Fiumanke koja ni nakon dva desetljeća ne posustaje u nastojanjima da bude što atraktivnija i još snažnije promovira Rijeku i Kvarner kao turističku i sportsku destinaciju, zbog čega joj sve ove godine pružaju punu potporu.
Riječi hvale nisu štedjeli ni njezini sponzori među kojima je najdugovječniji zlatni sponzor Fiumanke -Ina. „INA već više od 15 godina kontinuirano podržava Fiumanku i drago mi je da tu tradiciju nastavljamo. Uz sponzorstvo, Inina posada svake godine aktivno i sudjeluje u regati. Fiumanka je značajan projekt za Rijeku i regiju, a s obzirom na to da je INA najveći gospodarski subjekt na tom području prirodno je da smo uključeni u projekt. Od svog osnutka nastojimo biti aktivni član i podržavati projekte od važnosti za lokalnu zajednicu, pogotovo kad oni promiču sportski duh i zdravi način života", izjavio je Ivan Krešić, član Uprave Ine.
Erste banka u svojstvu srebrnog sponzora i ove godine plovi uz Fiumanku. „Prije svega želim organizatorima čestitati 20 godina uspješnog organiziranja Fiumanke, kojom su grad Rijeku i njezin akvatorij upisali na kartu najvažnijih jedriličarskih događanja. Iako je naša zemlja prepoznato turističko odredište, te je ucrtana u kartu nautičkog turizma, treba reći da Fiumanka, osim turizma, promovira ono što je još važnije, ljubav prema jedrenju, te snažnu brigu o očuvanju mora. Za nas je ovo jedan kvalitetno zaokružen projekt, što je ujedno razlog naše višegodišnje suradnje s organizatorima. Vjerujemo da će Fiumanka i sljedećih godina biti jednako uspješna te svim natjecateljima od srca želimo „Dobro more!", izjavio je Zdenko Matak, član Uprave Erste banke.
ACI d.d. dugogodišnji je partner medijske regate i kroz potporu ovakvim događanjima koja populariziraju jedrenje i očuvanje maritimne baštine, nastoji dati doprinos lokalnoj zajednici. Potporu Fiumanki pružile su i brojne druge tvrtke, dugogodišnji sponzori Fiumanke - Jadrolinija, Croatia osiguranje, Tower centar Rijeka, Zagrebačka pivovara, One Sails, Kerver, JPS, PIK, Dezinsekcija, Forum ugostiteljstvo i Terminal 7.
Fiumanka je zahvaljujući medijskoj regati postigla velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već trinaest godina, a povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, ova čak i u svjetskim razmjerima jedinstvena regata prerasla je u europsku jedriličarsku manifestaciju službenog naziva European Media Sailing Race (EMSR), u čiju su se organizaciju pored agencije 2. mjesto, uključili Grad Rijeka i Hrvatska radiotelevizija.
Na 7. europskoj medijskoj regati, osim nacionalnih medijskih kuća HRT-a, Kanala Ri, Novog lista, Nove TV i Radio Rijeke, prijavljene su i televizijske ekipe iz Austrije, Slovenije i Mađarske. Svi oni svojim će medijskim angažmanom omogućiti Fiumanki, Kvarneru i Rijeci jedinstvenu medijsku promociju.
Fiumanku prate i promoviraju i drugi brojni medijski pokrovitelji i sponzori: Adriatic Sailor, Burza nautike, Fiuman, Kigo, Kvarnerski.com, Moja Rijeka, Morski.hr, Outdoor Akzent, Nautica portal, Pod Učkun, Pomorski radio Bakar, Riječanin, Rijeka danas, Ri prsten, SportCom, Teklić- svakidan, Torpedo media i Tunera info koji zdušno pomažu da se Fiumanka vidi, da se o njoj čuje i čita daleko izvan grada na Rječini!
Aktivnosti Fiumanke počinju u četvrtak, 6. Lipnja, otvaranjem Regatnog ureda Fiumanke i svečanim otvorenjem nove dvodnevne gospodarske manifestacije AdRia4Blue s ciljem promocije plavog gospodarstva i održivog razvoja. Iste večeri u BuRa Designe Storu otvorit će se izložba Tonke Alujević „Od jedra pod kojin san plovila" , a na Botelu Marina održat će se humanitarni koncert udruge LP rock. Druženje s Tonkom Alujević u BuRa DesigneStoru nastavlja se i u petak kada je u večernjim satima planirana zanimljiva filmska i književna večer pod nazivom „Pol oriha". Boonker će i ove godine biti mjesto održavanja LIFE partyja, ali i mjesto proslave Fiumankinog rođendana. Na Gatu Karoline Riječke za dobru zabavu u petak, 7. lipnja, pobrinut će se Colonia, a na Terminalu Kantridersi dok će u subotu, 8. Lipnja, čitavim prostorom rive zavladati prava „groznica subotnje večeri" i najveći disco party na otvorenom koji će se protezati od Gata Karoline Riječke gdje će nastupiti Disco Magic Band pa sve do Terminala gdje je nastavak ove zanimljive priče pod nazivom „Blame it on the boogi". Ceremonija proglašenja pobjednika održat će se na pozornici na Terminalu, a proslavu Fiumankinog 20. rođendana zaključit će veliki vatromet.
Značajan iskorak bit će napravljen u produkcijskom dijelu Fiumanke. Zahvaljujući novom partneru Fiumanke tvrtki A1, posjetiteljima će biti omogućen novi oblik praćenja regate pomoću VR naočala, a novost je i live streaming regate na društvenim mrežama Fiumanke. U petak popodne zajedrit će novinari, u subotu točno u podne ispred riječkog lukobrana starta 20. Fiumanka, a u nedjelju će zajedriti još jedna jubilarna regata - 10. Rotary Fiumanka. Sve regate mogu se pratiti i s prekrasne riječke pozornice - lukobrana!
Dodatne informacije o programima Fiumanke mogu se pronaći na fiumanka.eu /.

Izvor:

Iva Črnjar Ivančan

iva@fiumanka.eu

+385977918623