• hr
  • en
  • de
  • it

18.10.2010. Ploče: pomorska baza ostaje

Ploče ostaju pomorska baza, skladište Tatinja i sidrište u Baćini neće se vratiti Gradu dok se ne izgradi nova luka na jugu, za koju se još ne zna lokacija. Rekao je to admiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a, i uvelike razočarao Pločane.
Naime, u gradu na ušću Neretve Ministarstvo obrane RH raspolaže poslovnim prostorima ukupne površine oko 13.500 metara četvornih i građevinskim zemljištem površine gotovo 865.000 kvadrata. Riječ je o najatraktivnijem gradskome zemljištu, za koje postoji interes potencijalnih ulagača za izgradnju brojnih sadržaja koji bi omogućili zapošljavanje lokalnoga stanovništva.
S vojnoga stajališta područje je proglašeno neperspektivnim i ne zadovoljava NATO-ove standarde, zbog prevelike udaljenosti od grada do izlaska na otvoreno more. Vojni su kompleksi napušteni i dobrim dijelom uništeni. Zbog toga je javnost na tom prostoru već "vidjela" marinu i druge sadržaje značajne za gospodarski napredak.
Sve dosadašnje pločanske vlasti neuspješno su pohodile Zagreb i pokušavale ishoditi povrat tih objekata i prostora u vlasništvo Grada. Zbog toga su u Ploče dolazile i vojne delegacije, a zadnji je nedavno stigao Slavko Horvat, pomoćnik ministra obrane i voditelj Odsjeka za nekretnine, graditeljstvo i zaštitu okoliša pri MORH-u.
Pločani su glatko odbili prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca da nova lokacija za ratnu luku bude u njihovu gradu, nakon što je dalmatinski ogranak HUP-a predložio Vladi RH da se ratna luka Lora prenamijeni u civilne svrhe. Međutim, Ploče, prema svemu sudeći, ostaju pomorska baza, pogotovo nakon Urlićeve najave o gradnji novih brodova i davanju nove važnosti mornarici.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr