• hr
  • en
  • de
  • it

17.03.2010. Destinacijski menadžment ključan je za uspješan turizam

Oslanjanje na organizatore putovanja u pripremi sezone nužno je za uspješan turizam, rekao je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji za novinare, kojoj je prethodio sastanak s čelnim ljudima Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).
Govoreći o udruženim tržišnim aktivnostima, ministar je istaknuo potpisane ugovore vrijedne 17 milijuna eura, zahvaljujući kojima se ove godine u našu zemlju planira dovesti oko 2,25 milijuna turista.
Kada je riječ o poticajima za putničke agencije, ističe da je za njihovo dobivanje agencijama prethodilo ispunjavanje dva uvjeta: osiguranje dijela vlastitih sredstava za turističku promidžbu i dovođenje turista u Hrvatsku.
Podsjetio je i da su ove godine, uz već postojećih šest, uvedena i tri dopunska modela oglašavanja te izrazio zadovoljstvo činjenicom što će uz brojne velike turoperatore poput Thomsona, TUI-ja i ID Riva Toursa, ove godine u ujedinjenoj promidžbi po prvi puta sudjelovati i tvrtke iz Bugarske, Irske, Norveške, Ukrajine, Srbije i Makedonije.
U nastavku svog obraćanja predstavnicima medija ministar je istaknuo da je nakon ITB-a, najvećeg svjetskog turističkog sajma, održanog prošlog tjedna u Berlinu, turističkim sektorom zavladao optimizam. No, unatoč pozitivnim prognozama, turističkim djelatnicima savjetuje oprez u predviđanjima te aktivnost u poslovanju. Također je izrazio zadovoljstvo uspješnom suradnjom Ministarstva turizma i UHPA-e oko razvijanja svijesti o potrebi osnivanja tvrtki za destinacijski menadžment, koje bi trebale biti ključne za uspjeh hrvatskog turizma.

Izvor: www.mint.hr

Spomenutu suradnju usmjerenu kvalitetnijem upravljanju odredištima pozdravio je i predsjednik UHPA-e Boris Žgomba te naglasio da je cilj za ovu godinu dostići prošlogodišnje rezultate.

 

Na sastanku s ministrom razgovarao je, između ostalog, o potrebnim mjerama za poboljšanje statusa i rezultata domaćih putničkih agencija, o zakonima i pravilnicima koji reguliraju njihov rad te o poboljšanju rada na terenu. Na kraju je zaključio da je last minute pravilo ponašanja za ovu godinu, u kojoj će se i naše konkurentske zemlje žestoko boriti za svakog gosta.