• hr
  • en
  • de
  • it

16.11.2010. Mljet: otvoren put za resort na Pinjevici

Usvajanjem Prostornog plana općine Mljet uklonjena je posljednja prepreka izgradnji turističkog kompleksa vrijednog 109 milijuna eura, koji na otočnom lokalitetu Pinjevica planira podići osmi najbogatiji ruski magnat s Forbesove liste - Vladimir Jevtušenko.
Nakon šestogodišnjeg čekanja, investicija je dobila novi zamah lipanjskim posjetom premijerke Jadranke Kosor Moskvi, gdje je u razgovoru s Jevtušenkovim prijateljem, premijerom Vladimirom Putinom, potvrđena otvorenost Hrvatske za ruske investicije.
Nekako u isto vrijeme, preinakama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, predio Pinjevice ucrtan je kao zona turističke izgradnje, što je također išlo u prilog ruskom poduzetniku.
- Općinski prostorni plan sada je usklađen s odredbama Županijskog plana kao plana višeg reda u kojem je Pinjevica predviđena za turističke namjene. Znači li to početak izgradnje turističkog kompleksa, morat ćete pitati ulagače, kratko je komentirao načelnik Mljeta Nikola Hajdić donošenje temeljnog prostornog dokumenta koji se odnosi na tri četvrtine otoka izvan obuhvata Nacionalnog parka Mljet.
- Od Općine Mljet još nisam dobio informacije o prihvaćanju prostornog plana pa ne mogu ništa komentirati. Ako su vijesti točne, onda je to nešto što je Općina već dugo najavljivala, a investitori očekivali, kazao je Jevtušenkov pravni opunomoćenik, zagrebački odvjetnik Damir Pokupec.
Vladimir Jevtušenko, direktor moćnoga telekomunikacijskog koncerna "Sistema", zemljište veličine 220 tisuća četvornih metara na jugoistočnom dijelu otoka, kupio je, podsjetimo, od mljetske Općine još 2003. godine za 2,8 milijuna eura, i to preko "Adria Sistemi", tvrtke kćeri moskovskog "Sistema".
Prodaja parcela na Pinjevici brzo je postala predmet političkih prepucavanja HDZ-a i SDP-a, čiji je načelnik Hajdić prozvan da je zemljište dao u bescjenje. Državno odvjetništvo RH tužilo je Općinu Mljet zbog prodaje zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma, odnosno države koja je osporila Jevtušenku uknjižbu na mljetsku nekretninu.
Potkraj 2010. investicijska se klima očito promijenila, pa se Jevtušenko ima razloga nadati ostvarenju planirane izgradnje turističkog kompleksa na površini od oko 40 tisuća četvornih metara.
Načelnik Mljeta Nikola Hajdić smatra kako bi Jevtušenkov resort, uz 150 novih radnih mjesta, donio i rješenje manjkave infrastrukture, posebice vodovoda i sustava za zbrinjavanje otpadnih voda, za što su predstavnici investitora obećali dvadesetak milijuna kuna.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr