• hr
  • en
  • de
  • it

15.06.2010. Neretvanski lađari preveslat će Jadran

Hrabri neretvanski lađari, nakon preveslanog La Manchea, kreću u svoj novi pothvat - spojiti talijansku i hrvatsku obalu u neretvanskoj lađi.
Projektom pod nazivom "Tragovima pradjedova", lađari žele oživjeti vezu moliških Hrvata s pradomovinom, iz koje su na sličan način, bježeći pred Turcima, iselili njihovi preci u šesnaestom stoljeću.
Kako doznajemo, u ovom projektu, koji zajednički organiziraju Udruga lađara "Neretva" i Associazione Culturale Comunita Croata del Molise "Luigi Zara", sudjeluje četrdesetak neretvanskih lađara, a planiraju za samo tridesetak sati, 18., 19. i 20. lipnja preveslati Jadran na ruti dugoj 260 kilometara od Ploča do Termolija.
Dodatan poticaj ovom nesvakidašnjem podvigu daju i Moližani, koji već tradicionalno sa svojom lađarskom ekipom (Comunita Croata del Molis) sudjeluju na maratonu lađa na Neretvi.
- U ovaj pothvat krenut ćemo preko Jadrana jednom lađom u kojoj će se izmjenjivati posada od 40 veslača.
I valobran se postavlja Kako bi lađa što više bila iznad vode, posadu će činiti osam veslača, a svaka će od njih naizmjence veslati po dva sata.
Lađom se polazi iz Ploča, zatim se vesla preko Neretvanskoga kanala na vrh Pelješca i pored Korčule, najkraćom rutom prema Italiji, pojasnio je predsjednik Udruge lađara Neretve, Marko Marušić.
- Ideja za ovaj pothvat rodila se još davno, nakon početaka maratona lađa, na kojem aktivno sudjeluju naši prijatelji iz Molisea, ističe Marušić.
Iskustvo s La Manchea, gdje su se borili s vjetrom i morskim strujama, dobro će doći lađarima za put preko Jadrana. Izdržljivost i kondicija nisu upitni. A da bi lađari bili što spremniji, i ovaj put brine se profesor kineziologije, Mario Sršen. Međutim, uvjeti veslanja drugačiji su od onih u Neretvi. Lađari će se morati boriti s morskim strujama i valovima.
U lađi je manji broj veslača nego na maratonu lađa, kako bi lađa bila barem koji centimetar iznad mora. Na njoj će se postaviti i valobran, koji bi spriječio prodiranje mora, što se pokazalo dobrim rješenjem na La Mancheu.
Pri odabiru veslača, organizator se vodio uspjehom pojedinih lađarskih ekipa na prošlogodišnjem maratonu lađa, a ideja je bila da među lađarima bude predstavnik svih ekipa.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr