• hr
  • en
  • de
  • it

13.02.2011. Uljaniku veliko povjerenje naručitelja

Višegodišnji partner Uljanika, belgijska kompanija Jan De Nul proteklih je dana na svojim internetskim stranicama objavila da je sklopila nove poslove, vrjednije od milijardu eura. Istodobno su objavili da su donijeli novi program gradnje brodova nakon što su u prethodne tri godine naručili 25 brodova vrijednosti dvije milijarde eura.
U starom programu svaki je šesti naručeni brod bio ugovoren u Puli. Na Uljanik je otpala gotovo jedna trećina potrošenog novca za novogradnje, što ukazuje da je Jan De Nul odabrao upravo ovo pulsko brodogradilište za gradnju skupih i kompleksnih brodova. Iz novog, tek započetog programa povećanja flote jedan brod je naručen od Španjolaca, a s uljanikovcima je ugovorena gradnja još dva jaružara.
Oni će nadopuniti ionako veliku flotu od čak 24 broda tog tipa u floti Belgijanaca a specifičnost dva plovila koja će se graditi u Istri jest da će biti pogodna za djelovanje u plitkim vodama. Iz Jan De Nula pojašnjavaju da su ti brodovi razvijeni na temelju iskustava stečenih projektiranjem i korištenjem osam novoizgrađenih brodova u posljednje tri godine.
- Rezultat je tehnički napredno i ekonomično plovilo, a nova narudžba tih brodova od Uljanika svjedoči o povjerenju i izvrsnoj suradnji obiju strana, objavili su iz Jan De Nula te zaključili da će im brodovi biti isporučeni sredinom i krajem 2012.
Istovremeno je objavljena nova knjiga narudžbi Uljanika, čija je vrijednost povećana za 100 milijuna američkih dolara nakon što je u nju upisan posljednji jaružar, šesti u nizu. Njega su pulski brodograditelji ugovorili na Badnjak s belgijskim brodovlasnicima, što je objavljeno prilikom posjete premijerke Jadranke Kosor Uljaniku 3. siječnja.
Iz toga proizlazi da je vrijednost šestog jaružara (koji je jednak petom) 100 milijuna dolara te da se trenutno u Uljaniku grade brodovi za Jan De Nul ukupne vrijednosti nešto veće od pola milijarde dolara. Naime, pored dva novija jaružara vrijedna ukupno 200 milijuna dolara, čije je gradnja tek u povojima, u Uljaniku se trenutno opremaju još dva jaružara starijeg tipa, koji će biti isporučeni ove godine, a koji zajedno vrijede 304 milijuna dolara.
Treba dodati da noviji jaružari usisavaju pijesak, glinu i šljunak te ga prenose uz pomoć snažnih pumpi na drugu lokaciju ili ga transportiraju u trbuhu broda. Prethodni modeli jaružara, koji se od ranije grade u Puli, režu i usitnjavaju kameno morsko dno te ga usisavaju i prenose putem cijevi na drugi brod ili kopno.
Iako se za jaružare znalo reći da su skupi brodovi, koji su donijeli zaradu Uljaniku, ali malo posla za uljanikovce, doznajemo da je na prvom jaružaru bilo mnogo uvoznih komponenti, dok je na trećem i četvrtom, koji se sada opremaju u Puli, instalirano mnogo elektroopreme koja je izrađena u Uljaniku.
Naručitelji iz Jan De Nula s vremenom su se uvjerili u kvalitetu ovdašnjeg rada te uljanikovcima prepustili da sami izrade skupe dijelove koje su ranije dobavljali iz specijaliziranih tvornica.
Dio zaposlenika Uljanik Strojogradnje, ali i dio Uljanikovih informatičara zbog svoje stručnosti zaposlen je u izgradnji jaružara, iako su do sada radili druge poslove.
Jan De Nul je svjetski lider u industriji jaružanja i lani je u Belgiji nagrađen za najatraktivnijeg poslodavca drugu godinu uzastopce. Godine 2010. zaposlio je 500 inženjera, čime je ukupan broj radnika povećao na 5.416. Prosječna je dob radnika 38 godina. Tvrtka godišnje prihoduje više od dvije milijarde eura.
Knjiga zaključenih poslova te tvrtke sada je teška čak 3,1 milijardu eura, odnosno 23 milijarde kuna, čime se niti jedna tvrtka u Hrvatskoj ne može pohvaliti.
Nove su poslove pribavili na gotovo svim kontinentima, a najviše u Južnoj Americi (11 projekata). Riječ je o različitim poslovima: od produbljivanja i proširenja luka do trasiranja putova za naftovode i plinovode ili sanacije postojećih putova.

www.glasistre.hr