• hr
  • en
  • de
  • it

10.03.2010. Priopćenje Agencije za obalni linijski promet

Agencija za obalni linijski promet danas je izvijestila da se razmatra mogućnost povećanja cijena prijevoza na trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama, a konačnu odluku o novom cjeniku donijet će Upravno vijeće Agencije, pa su u ovom trenutku svi navodi u medijima o postotcima rasta, novim cijenama i početku njihove primjene u domeni nagađanja.
"Navodi o postotcima rasta, o konkretnim cijenama za pojedine linije i za pojedine vrste prijevoza, te o vremenu početka njihove primjene u ovome su trenutku u domeni nagađanja. Posebno su ishitrene tvrdnje o drastičnom rastu cijena, čak i do 100 posto, na brzobrodskim linijama", navodi se u priopćenju Agencije."Točno je da se mogućnost povećanja cijena prijevoza na trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama razmatra kao jedna od mjera u širim naporima da se manjak proračunskih sredstava za 2010. godinu što manje odrazi na sustav linijskoga prijevoza na Jadranu", ističu iz Agencije.
Dodaju da su prijedlozi za povećanje cijena došli i od najvećeg hrvatskog putničkog brodara Jadrolinije i od drugih brodara, pri čemu se ističe da su na pojedinim linijama, posebno na brzobrodskim, cijene putnih karata nerealno niske, čak i višestruko niže od tarifa u drugim europskim zemljama.
Temeljem zahtjeva brodara, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo je nalog Agenciji za obalni linijski pomorski promet da pripremi prijedloge novih cijena u obalnom linijskom prometu, s izračunima učinka takvih poskupljenja na povećanje sredstava nužnih za održavanje sustava veza s otocima, navodi se u priopćenju.
"Stručne službe Agencije rade na pripremi novih cjenika. Kako je riječ o vrlo zahtjevnom poslu, nije moguće precizirati kada bi oni mogli biti izrađeni, a pogotovo kada bi stupili na snagu. Osobito zato jer se ne radi o mogućem linearnom poskupljenja od pet, deset ili više posto na svim linijama, nego se izračuni pripremaju za svaku liniju posebno. Konačnu odluku donijet će Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, pa je prije toga bez osnova svako objavljivanje novih tarifa", zaključuje se u priopćenju voditelja Službe za informiranje Agencije Marijan Žuvić.

Izvor: www.mmpi.hr