• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog prodora mora skiper se iskrcao, a jedrilica potopila

 

Lučka kapetanija Šibenik i pomorska policija u srijedu su pokrenuli potragu u Vrgadskom kanalu za jedrilicom "Vesna" upisanoj u luci Zadar, no ni nakon višesatne potrage plovilo nisu pronašli. Potraga je pokrenuta nakon što je u srijedu oko 9,20 sati vlasnik jedrilice, 47- godišnji slovenski državljanin B. K. djelatnicima u Lučkoj kapetaniji prijavio gubitak 11,72 metarske jedrilice pogonjene jedrima i pogonskim strojem snage 28 kW.
Slovenski skiper ispričao je da je na plovilu bio sam i plovio pomoću motornog pogona Vrgadskim kanalom u smjeru otoka Kaprije. Oko 23,30 sati doplovio je nedaleko svjetionika Prišnjak i tada zbog prodora mora u trup jedrilice ostao bez pogona. Ispričao je kako je pokušao zaustaviti prodor mora, no da mu to nije uspijevalo pa je napustio jedrilicu brodskim tenderom i iskrcao se u Murteru.
Djelatnici šibenske Lučke kapetanije o prijavljenom događaju obavijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) nakon čega je započela koordinirana pomorska potraga za jedrilicom. Lučka kapetanija i Pomorska policija krenuli su u potragu od pozicije koju je Slovenac naveo kao mjesto gdje se iskrcao s plovila. Pretražili su sjevernoistočnu stranu otoka Kornat, Smokvica i Kurba vela no bez rezultata i ikakvih tragova koji bi upućivali na nestalo plovilo. Stoga su zaključili da je jedrilica najvjerojatnije potonula pa su obustavili potragu.

Izvor: www.zadarskilist.hr