• hr
  • en
  • de
  • it

Zabranjeno kupanje na dijelu opatijskog kupališta Slatina zbog zagađenja

Zapadni dio kupališta Slatina, na predjelu »Slatina kraj«, odnosno na Pančeri, zbog zagađenja mora fekalnim sadržajem, odnosno bakterijama escherichia coli, privremeno je zabranjen za kupanje. Da je more na ovom dijelu kupališta nepogodno i opasno za kupače upozorava i postavljena tabela, no kako se moglo čuti press konferenciji gradonačelnika Opatije Ive Dujmića i suradnika, ostali dijelovi najveće opatijske plaže i dalje se mogu koristiti bez ograničenja i štete po zdravlje.

No, s obzirom na morska strujanja, već i sama vijest da je dio plaže ušao u »crvenu zonu«, bez obzira na umirujuće tonove iz ustiju nadležnih, poprilično je uzburkala duhove u Opatiji i mnogi su odlučili osvježenje potražiti podalje od Slatine, jer »sigurno je sigurno«.

Tako je najtopliji dosadašnji srpanjski dan donesao i uistinu vruću vijest - unatoč ogromnim ulaganjima Opatije i općenito cijele Liburnije u izgradnju i modernizaciju sanitarne kanalizacije, zagađivač i dalje postoji, pa će se predstojeća jesen uvelike utrošiti i na akciju koju je najavio gradonačelnik Ivo Dujmić - na sve raspoložive načine utjecat će se na domaćinstva i gospodarske objekte iz zaleđa da se svakako priključe na sustav javne kanalizacije i spriječe slične situacije koje nanose veliku štetu i ugledu Opatije i ugledu opatijskog turizma.

Što je uzrokovalo zagađenje dijela Slatine, a također prilikom mjerenja nadležnih iz Zavoda za javno zdravstvo, tijekom kontrole 22. srpnja i kupalište ispod hotela Kristal (no zadnje ispitivanje, 27. srpnja pokazalo je da se na oba kupališta situacija popravila, pa je upozoravajuća tabela istaknuta samo na Slatini), zasad nije utvrđeno. Poznato je jedino da onečišćenje potječe iz podzemnoga džepa, odnosno vrulja koje se putem izvorišta Vrutki ponad Opatije slijevaju u more.

Izvor: www.novilist.hr