• hr
  • en
  • de
  • it

Za nove vezove u Splitu 19 milijuna eura kredita Europske banka

Ugovor o zajmu vrijednom gotovo 19 milijuna eura, namijenjenom izgradnji vezova za kruzere na vanjskoj strani splitskog lukobrana, u ponedjeljak će u Zagrebu potpisati Milan Blaževski, novi ravnatelj Lučke uprave Split, i Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Hrvatsku i Mađarsku u Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
Uz "blagoslov" resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića i regionalnih čelnika EBRD-a, time bi se napokon trebao pokrenuti dugo spominjani projekt u splitskoj Gradskoj luci. Još od vremena utemeljenja Lučke uprave, prije gotovo 16 godina, potrošene su stotine kilograma uredskog i novinskog papira na brojne najave početka izgradnje novih vezova i terminala koji bi trebali treću mediteransku putničku luku "prevesti" iz okruženja austrougarskih obala i neuvjetnih socijalističkih čekaonica prema infrastrukturi koju traže milijuni putnika i vozila.
Očekuje se da će se zaduživanjem kod Europske banke sufinancirati izgradnja dvaju vezova uz koje će moći pristajati "ploveći hoteli" dužine između 270 i 320 metara, s pratećim rampama za ukrcaj i iskrcaj vozila. Planirani su i radovi na pristupnoj prometnici koji bi, kako su to često voljeli isticati čelnici Lučke uprave, trebali biti prva faza na putu prema konačnoj izgradnji pristojnog terminala kakav, valjda, zaslužuje najopterećeniji putnički porat na Jadranu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr